Orosz–ukrán háború: több száz kulturális helyszín rongálódott meg a harcok kezdete óta

Az ukrajnai háború kezdete, azaz 2022. február 24. óta összesen 341 kulturális helyszínt, köztük több, a világörökség részét képező épületet ért károsodás a megtámadott országban – tudatta az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete.

Forrás: MTI2024. 02. 14. 10:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi székhelyű UNESCO tavaly szeptemberben fokozott védelmet ítélt meg húsz kiemelt ukrajnai kulturális örökségi helyszínnek. Az elmúlt két évben súlyosan megrongálódott épületek között közleményében kiemelte az Odessza történelmi központjában található Krisztus színeváltozása székesegyházat.

A világörökség részét képező ortodox templomot Sztálin 1936-ban leromboltatta, majd 2000 és 2002 között az eredeti épülethez hűen újjáépítették – írja az MTI.

A szervezet szerint a több száz ukrajnai helyszínt ért károk értékét lehetetlen pontosan felmérni, a kulturális és turisztikai létesítményekben a háború kezdete óta keletkezett károk értékét azonban mintegy 3,75 milliárd dollárra (1360 ezermilliárd forint) becsülik. 

Az elmúlt két évben az UNESCO mintegy 66 millió dollárt (24 milliárd forint) tudott mozgósítani a helyreállításokra, a legfontosabb adományozó Japán volt 25 millió dollárral – fűzte hozzá közleményében  a szervezet.

 

Borítókép: A korábbi orosz légitámadásban megrongálódott ortodox katedrális belső tere a dél-ukrajnai Odesszában 2023. július 23-án (Fotó: MTI/EPA/Igor Tkacsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.