Oroszország körözési listára tette Kaja Kallas észt miniszterelnököt

A történelmi emlékezet megszentségtelenítése és az Oroszországgal szembeni ellenségesség az oka annak, hogy Kaja Kallas észt miniszterelnököt és a balti országok számos más tisztviselőjét körözöttnek nyilvánították – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Forrás: TASZSZ2024. 02. 13. 14:00
Kaja Kallas
(FILES) Prime Minister Estonia Kaja Kallas speaks during an interview, in Brussels, on December 13, 2023. Russia on February 13, 2024 declared Estonian Prime Minister Kaja Kallas a "wanted" person over an undisclosed criminal case. (Photo by John THYS / AFP) Fotó: John THYS / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország körözési listára tette Kaja Kallas észt miniszterelnököt. Taimar Peterkop észt államtitkár is szerepel a listán – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség a bűnüldöző szervekre hivatkozva, akárcsak Simonas Kairys litván kulturális miniszter.

Kallas éles kritikusa Oroszországnak az ukrajnai invázió miatt, és sürgette az uniós országokat, továbbra is támogassák Kijevet, „hogy üzenjék Oroszországnak, hogy nem győzhetnek, és ők sem hajlíthatják meg az ukránok akaratát”. 2022-ben az észt kormány úgy döntött, hogy eltávolítja a szovjet időkből származó háborús emlékműveket a keleti Narva városában, írta a Politico.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő a távirati csatornáján azt írta, hogy az észtek „a nácizmus és a fasizmus alól a világot felszabadítók emléke elleni bűncselekmények miatt” kerültek fel a listára, hozzátéve: „Felelősségre kell vonni! És ez még csak a kezdet”.

Peszkov, Dmitrij
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője (Fotó: MTI/EPA/Samil Zumatov)

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint „ezek az emberek olyan döntésekért felelősek, amelyek lényegében a történelmi emlékezet meggyalázását jelentik. Ezek azok az emberek, akik ellenséges akciókat hajtanak végre mind a történelmi emlékezet, mind az országunk ellen.”

A Mediazona orosz hírportál szerint 59 lett parlamenti képviselőt „köröznek” Oroszországban. Az orosz Nyomozó Bizottság tavaly szeptemberben távollétében vádat emelt több mint 170 külföldi állampolgár, köztük lett, litván, észt, lengyel és ukrán állampolgárok ellen szovjet katonák emlékműveinek megszentségtelenítése és megsemmisítése miatt, írta a TASZSZ

Tizenhat büntetőügyben folyik nyomozás a szovjet katonák háborús sírjainak és emlékműveinek meggyalázása, megsemmisítése vagy megrongálása miatt.

 

Borítókép: Kaja Kallas észt miniszterelnök (Fotó: John Thys/AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.