Tovább küzdenek Texasban a pusztító erdőtűzzel + videók

Már egy ember is az életét vesztette.

Forrás: BBC2024. 02. 29. 13:15
Texas, 2024. február 29. A Greenville-i Tűzoltóság 2024. február 28-án közreadott felvétele a pusztító erdőtűzről február 27-én. Katasztrófaállapotot jelentett be az erdőtüzek miatt hatvan texasi megyében az állam kormányzója. Az erdőtüzek miatt a régióban átmenetileg leállítottak egy nukleáris fegyvergyártó üzemet is, a közeli településeket pedig evakuálták. MTI/EPA/Greenville-i Tűzoltóság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas pusztítást végzett Texas történelmének második legnagyobb erdőtüze. Egy emberéletet követelt, rengeteg embert evakuáltak, valamint megzavarta az áramellátást, és még egy Amarillo melletti atomfegyver-létesítmény működését is le kellett állítani, írja a BBC. 

Greg Abbott kormányzó hatvan megyében hirdetett katasztrófahelyzetet, amely a könyörtelen tűzvész által felperzselt 850 ezer hektárnyi területet foglalja magában.

A száraz fű, a heves szél és a perzselő hőmérséklet táplálta a Smokehouse Creek Fire névre keresztelt poklot. 

Miközben több száz tűzoltó küzd a tomboló lángokkal, az eső előrejelzések reményt adnak a tűz megfékezésére. A félmillió hektárt felemésztő Smokehouse Creek Fire csak a 2006-os East Amarillo Complex tűz mögött marad el, amely több mint kilencszázezer hektárt perzselt fel.

Rengeteg embert evakuáltak, és a rossz levegőminőség miatt a meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki. A helyzet az otthonokon túl a mezőgazdaságot és az állatállományt is érinti, Texas riasztást adott ki a gazdáknak is.

Az erdőtűz veszélyes közelsége miatt a Pantex nukleáris fegyvergyártó üzem telephelyét le kellett zárni, és evakuálni kellett a személyzetet. A félelmek ellenére a Pantex azóta újra megnyitotta kapuit, hangsúlyozva, hogy felkészültek a vészhelyzetekre. Laef Pendergraft nukleáris biztonsági mérnök biztosította a közvéleményt, kijelentve: 

Az üzem saját tűzoltósága kiképzést kapott az ilyen forgatókönyvekre.

Forrás: MTI

Miközben Texas példátlan erdőtüzekkel küzd, a szomszédos államok, Nebraska és Kansas is lángokkal küzd a magasra emelkedő hőmérséklet miatt. 


Borítókép: Texas, 2024. február 29. A greenville-i tűzoltóság 2024. február 28-án közreadott felvétele a pusztító erdőtűzről február 27-én. Katasztrófaállapotot jelentett be az erdőtüzek miatt hatvan texasi megyében az állam kormányzója. Az erdőtüzek miatt a régióban átmenetileg leállítottak egy nukleáris fegyvergyártó üzemet is, a közeli településeket pedig evakuálták (Fotó: MTI/EPA/Greenville-i tűzoltóság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.