Az Európai Parlament ismét a Magyarországnak járó forrásokra tör

Az Európai Parlament jogi bizottsága hétfőn arról szavazott, hogy pert indítanak az Európai Bizottság ellen, amiért az hozzájárult a Magyarországnak jogszerűen járó és az Alapjogokért Központ szerint eddig önkényesen visszatartott 12 milliárd euró folyósításához.

Forrás: Alapjogokért Központ2024. 03. 13. 18:22
null
European Commission President Ursula von der Leyen (L) speaks with European Parliament President Roberta Metsola prior a debate on the results of the war of aggression by Russia against Ukraine, as part of a plenary session at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on February 15, 2023. (Photo by Frederick FLORIN / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alapjogokért Központ szerint az Európai Parlament (EP) ismét a Magyarországnak járó forrásokra tör azzal a döntéssel, hogy pert indítana az Európai Bizottság ellen, amiért az hozzájárult bizonyos EU-s pénzek folyósításához.

(Fotó: Vitalii Mikhailiuk)

A szervezet szerdán közzétett elemzésében az áll: az Európai Parlament jogi bizottsága hétfőn arról szavazott, hogy pert indítanak az Európai Bizottság ellen, amiért az hozzájárult a Magyarországnak jogszerűen járó és az Alapjogokért Központ szerint eddig önkényesen visszatartott 12 milliárd euró folyósításához.

A kutatóintézet a döntést történelminek tarja arra hivatkozva: ez az első eset arra, hogy uniós szerv egy másik uniós szerv ellen indít pert egy tagállamot érintő döntés miatt.

Ugyanakkor arra figyelmeztet: ez a lépés veszélybe sodorja az eddig feloldott pénzeket, amelyeket akár újra be is fagyaszthatnak egy több éves bírósági procedúra idejére, ezzel „komoly gazdasági veszélybe sodorva a magyar embereket”.

Az Alapjogokért Központ úgy véli, hogy az EP lépése egyértelműen a kampány részének tekinthető, mert esély sincs arra, hogy a döntést még a választás előtt meghozza az Európai Unió Bírósága. Az intézet szerint az „EP globalistái – kiegészülve az elvtelen néppárttal, amelynek vezetője, Manfred Weber még mindig sértett amiatt, hogy a magyar–francia tandem miatt nem lett a bizottság elnöke” – a kampányukban akarják felhasználni ezt az ügyet.

Felidézik: az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság még tavaly decemberben döntött tízmilliárd eurónyi Magyarországnak járó forrás feloldásáról az igazságügyi reform teljesítése miatt, amit nemrég újabb kétmilliárd euró követett, miután Magyarország újabb elvárásokat hajtott végre az oktatás területén.

 Azonban – a helyreállítási alapot is ideszámítva – további húszmilliárd eurót így is önkényesen tartanak vissza a magyar kormánytól 

– teszik hozzá.

Brüsszel korrupt mocsarában ismét a magyaroknak járó pénzekre törnek, ismét a magyar emberek jövőjével játszanak alantas politikai okokból! Június 9-én le kell csapolnunk a brüsszeli mocsarat és változást kell hoznunk egész Európa számára! 

– írja elemzésében az Alapjogokért Központ.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezúttal Roberta Metsolával, az Európai Parlament elnökével néz farkasszemet (Fotó: Frederick Florin / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.