Az olasz elnökhöz fordulna a szélsőbaloldali aktivista apja

Szoros figyelemmel követte az olasz sajtó Ilaria Salis csütörtöki tárgyalását.

2024. 03. 29. 17:39
A szélsőbaloldali olasz Ilaria Salis a tárgyaláson (Forrás: Screenshot / HírTV)
A szélsőbaloldali olasz Ilaria Salis a tárgyaláson.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz sajtó méltatlankodva számolt be arról, hogy a budapesti törvényszék elutasította a szélsőbaloldali olasz nő kérelmét a házi őrizetbe helyezésére. A bíróság döntése szerint Ilaria Salisnak továbbra is a magyar börtönben kell maradnia. Roberto Salis, a Budapesten fogva tartott olasz szélsőbaloldali aktivista nő apja a Fővárosi Törvényszék döntését követően felháborodva nyilatkozott az olasz lapoknak, hogy a kormány nem tett meg mindent Ilaria házi őrizetbe helyezése és börtönkörülményeinek javítása érdekében.

Utalt ezzel arra is, hogy a lányát újra kéz- és lábbilincsben és láncon vezették be a bírósági terembe.

Azt állítja, úgy bánnak a lányával, akár egy kutyával. A La Repubblica napilapnak nyilatkozva elmondta, azt tervezi, hogy Sergio Mattarella köztársasági elnökhöz fordul, az ő közbenjárását kéri lányának szabadságáért. Ilaria csalódott és frusztrált a bíróság elutasító döntése miatt, de nem adják fel. A kormánynak azonban magába kellene néznie – adott hangot elégedetlenségének Roberto Salis. Úgy véli, országos szintű mozgósítás szükséges, spontán és szervezett tüntetések, hogy a közvélemény nyomása is hatással legyen az ügyre.

A baloldali Demokrata Párt főtitkára, Elly Sclein a napokban azt is felvetette, hogy pártja az európai parlamenti választásokon indítaná Ilaria Salist.

A gyanúsított apja azonban fékezné lánya politikai színre lépését, és úgy nyilatkozott, nem terveznek élni a baloldal által megcsillogtatott lehetőséggel, egyedüli céljuk, hogy kihozzák Ilariát a börtönből. A baloldal azonban zászlójára tűzné a Salis-ügyet. Az Il Corriere della Sera napilap újságírója, Paolo Mieli úgy véli, a leghelyesebb döntés az lenne, ha a Demokrata Párt listavezetőként jelöltetné Ilariát az európai parlamenti választásokon. 

Antonio Tajani olasz külügyminiszter is nyilatkozott az ügyben az olasz sajtónak.

Elmondta, hogy a nagykövetség minden eszközzel élt, ami csak rendelkezésére állt, hogy biztosítsa az olasz nő jogait.

Azt kérte a sajtó munkatársaitól, hogy ne használják politikai propagandának a Salis-ügyet. Az Il Giornale napilap elemzése szerint a baloldali cirkuszok miatt kénytelen továbbra is a cellában maradni az olasz nő. Az ügy politikai felhasználása egyáltalán nem segíti, inkább akadályozza az ügy lefolyását, hiszen egyetlen ország igazságszolgáltatása sem értékeli, ha politikai nyomást gyakorolnak rá. Antonio Tajani a kezdetek óta megpróbálta meggyőzni az ellenzéket és a vádlott családját, hogy kontraproduktív, ha politikai játszmákra használják fel Ilariát. Nagy a lehetősége, hogy a magyarokkal szembeni nyomásgyakorlás bumerángként hat.

Főként azért, mert Ilaria Salis nem az antifasizmus mártírja, az ellenfél fejét bezúzó kalapácsütésekre nincs magyarázat

– írja az Il Giornale napilap.

Mint írják, az igazság az, hogy Salis nem bánja ügye politikai felhasználását, az Orbánnal folytat huzavona valódi célpontja a Meloni-kormány. A napilap nem tartja kizártnak, hogy a vádlott európai választásokon való indítása ahhoz vezetne, hogy a szenteskedő szélsőbaloldali aktivista celláját záró börtönkulcsokat jó messzire hajítanák a magyarok.

 

Borítókép: A szélsőbaloldali olasz Ilaria Salis a tárgyaláson (Forrás: Hír TV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.