Az uniós misszió miatt élesedik az örmény–azeri feszültség

Az Európai Unió örményországi megfigyelő missziója miatt Baku már korábban is aggodalmát fejezte ki.

Forrás: TASZSZ2024. 03. 20. 8:57
Az örmény parlamentben Nikol Pasinjan miniszterelnök, a jereváni parlament ülésén 2023 október 4-én. Fotó: AFP Forrás: Armenian parliament / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az örmény parlament ratifikálta a Jereván és az Európai Unió közötti megállapodást az azerbajdzsáni határon működő uniós polgári megfigyelő misszió státuszáról, számolt be róla a TASZSZ.

Ruben Rubinyan, az Örmény Nemzetgyűlés alelnöke részt vesz a „Béke, fejlődés és kapcsolatok a Dél-Kaukázusban” panelen az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF)  2024. március 1-én. (Fotó: AFP/Mehmet Emin Menguarslan)
Ruben Rubinyan, az örmény nemzetgyűlés alelnöke a „Béke, fejlődés és kapcsolatok a Dél-Kaukázusban” panelen az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF)  2024. március 1-jén (Fotó: AFP/Mehmet Emin Menguarslan)

„57 képviselő szavazott igennel, senki nem szavazott ellene, 27 tartózkodott. A döntés megszületett”

– mondta Ruben Rubinyan, a parlament alelnöke. Az „Örményország” ellenzéki frakció néhány képviselője tartózkodott, az „Én a becsületem” ellenzéki frakció pedig nem vett részt a szavazáson.

Baku szerint aggodalmat vált ki az örményországi uniós misszió tevékenysége

A kérdés miatt még február elején az azerbajdzsáni külügyminisztériumba kérették Peter Mihalkót, az Európai Unió nagykövetét, akinek kifejezték Baku aggodalmát az EU örményországi megfigyelő missziója miatt, írta a Híradó.hu.

A közlemény szerint „ismételten tudatták” az EU diplomáciai képviselőjével, hogy aggodalmat vált ki az örményországi uniós missziónak az eredetileg elfogadott megállapodásokkal ellentétes tevékenysége. A tárca szerint a missziót, amelynek a nyilatkozatok szerint a regionális stabilitáshoz való hozzájárulás, valamint a Baku és Jereván közötti bizalomépítés a feladata, Azerbajdzsán elleni propagandaeszközként használják fel.

Az EU-misszió tavaly február óta tartózkodik az Azerbajdzsánnal szomszédos Örményországban, az unió külügyminiszteri tanácsa decemberben döntött a létszám 209 főre emeléséről.

Jereván ugyanis igyekszik kitörni az elszigeteltségből és nem csupán Moszkvára alapozni szövetségi politikáját, írta lapunk korábban. Keresi a kapcsolatot nemcsak a Nyugattal, de a Déllel és a Kelettel is – mondta Vasa László, a Magyar Külügyi Intézet főtanácsadója, vezető kutatója annak kapcsán, hogy Örményország február végén felfüggesztette tagságát az orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében.

Borítókép: Nikol Pasinjan miniszterelnök a jereváni parlament ülésén 2023 október 4-én (Fotó: AFP)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.