Fontos tilalmat oldott fel a brit hadsereg

Új korszak virradt a brit katonákra nagypénteken: a király által csütörtökön aláírt jogszabály százéves tilalmat oldott fel számukra. Kérdés persze, hogy az új rendelkezés mennyivel teszi harcképesebbé a szigetország hadseregét.

2024. 03. 29. 19:38
Illusztráció, szakáll, borotva, borotválkozás (Forrás: Pexels)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

III. Károly király, aki egyben a brit haderő főparancsnoka is, csütörtökön aláírta azt a rendelkezést, amely feloldja az arcszőrzet viselésének évszázados tilalmát a katonák számára. A hadsereg tagjai tehát ezentúl viselhetnek szakállt, de annak „rendezettnek” kell lennie.

Annak idején a szakálltilalmat valószínűleg azért vezették be, hogy egységessé tegyék a hadsereg megjelenését, mára azonban már nevetségessé vált a rendelkezés – mutat rá a The Telegraph brit napilap. 

A haditengerészet és a légierő már korábban eltörölte a tilalmat.

A hadsereg és a tartalékosok körében végzett felmérésben elsöprő többségben voltak azok, akik eltörölték volna az idejétmúlt szabályt, de valószínűleg a britek toborzási problémái is szerepet játszhattak a döntésben. Ha valakit eddig csak a szakálltilalom tartott volna vissza a bevonulástól, most megkönnyebbülhet.

A szakáll, illetve a hiányának a kérdése azonban valószínűleg nem a brit haderő legégetőbb problémája. Rob Macgowan, a vezérkari főnök helyettese egy parlamenti bizottsági meghallgatáson elismerte, hogy a britek két hónapig sem húznák egy oroszok elleni háborúban. Korábban Macgowan főnöke, Sir Patrick Sanders tábornok, vezérkari főnök arra hívta fel a figyelmet, hogy négyszáz éve most a legalacsonyabb a fegyveres erők létszáma Nagy-Britanniában, így 

el kell gondolkodni a lakosság felfegyverzésén és kiképzésén.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.