Ki nem találja, melyik ország vette át a vécépapírpiacon Oroszország helyét

De a történetben van azért egy csavar, ahogy azt a szankcióknál megszoktuk. Az oroszok részesedését átvevő török gyártók Oroszországból szerzik be az alapanyagot.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 03. 03. 13:49
Fotó: Vie Studio: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/fal-feher-furdoszoba-tiszta-3963096/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oroszországból származó vécépapír szállítására vonatkozó európai szankció váratlanul Törökország kezére játszott: az ország, amely már eddig is a régióba irányuló e higiéniai termék három legnagyobb exportőre közé tartozott, 2021-hez képest több mint egyharmadával tudta növelni a mennyiséget, ami a kieső orosz export oroszlánrészét fedezte, és a növekedési ütem tekintetében megelőzte legnagyobb versenytársait – derítette ki a RIA Novosztyi nyilvános statisztikai adatok tanulmányozása után.

A szankciók bevezetése előtt, 2021-ben Oroszország az ötödik helyen állt az EU legnagyobb beszállítóinak listáján: a szállítások 2021-ben 36 ezer tonnát tettek ki. Törökország 74 ezer tonnával a második helyen volt akkor a rangsorban.

Tavaly Törökország 102,2 ezer tonna toalettpapírt értékesített az Európai Unióba, de így is csak  a második helyet tudta megtartani. Ugyanakkor jelentősen növelte az Oroszországból származó nyersanyagvásárlásait, amelyekből többek között vécépapírt is készítenek. Míg 2021-ben Oroszország 14 millió dollár értékben szállított balkáni partnerének cellulózt és kartont, tavaly pedig ennek már a kétszeresét, 30,5 millió dollár értékben.

Az Egyesült Királyság egyértelműen vezető szerepet tölt be vécépapír uniós piacán, 108,7 ezer tonnát szállított, ami 11 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. A harmadik helyen Kína végzett, amely közel 56 ezer tonnát értékesített Európába. 

Borítókép: vécépapír, illusztráció (fotó: Vie Studio:/www.pexels.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.