Orbán Viktor romániai befolyásától tart a román EP-képviselő

Daniel Buda határozottságra szólított fel a miniszterelnökkel kapcsolatban.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának 2024. március 22-én. Fotó: Fischer Zoltán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz romániai befolyásáról beszélt Siegfried Muresan, a kisebbik kormánypárt, a nemzeti liberálisok európai parlamenti képviselője. A júniusi választásokon egy újabb EP-mandátumra pályázó politikus a Süddeutsche Zeitung német lap megkeresésére arról beszélt, hogy Orbán Viktor beavatkozik a szomszédos országok belügyeibe, s nem igaz, amit a magyar miniszterelnök állít, miszerint csak a kisebbségben élő magyarok jogai ügyében lép fel. 

A Mandiner által idézett Muresan azt állította, hogy Romániában a Fidesz közvetítőkön keresztül átvette a média irányítását, és ellenőrzi a magyarbarát tudósításokat. A román liberális politikus nem először támadja Magyarországot. Március elején azt nyilatkozta: Orbán Viktor egy populista, aki nem rendelkezik megoldásokkal az emberek problémáira.  

Nemrég Siegfried Muresan párttársa, Daniel Buda aggódott az Európai Parlamentben a magyar miniszterelnök miatt. Mint fogalmazott, „Orbán Viktort minden tevékenységében korlátozni kell”. A néppárti politikus azt mondta, Magyarország kormányfője számos uniós tagállamban híveket toboroz. Már most olyan példakép, akit sok választópolgár saját országa vezetésében látna szívesen – ismertette a helyzetet a román képviselő. Hozzátette: tisztában van a júliustól kezdődő magyar uniós elnökség körüli vita bonyolultságával, de „nagyon határozottnak kell lenni Orbán Viktorral kapcsolatban”.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Deutsche Welle román nyelvű honlapján közölt elemzésében az egyik legismertebb bukaresti publicista azt írta: míg a magyarellenes George Simionnak, az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség elnökének támogatottsága húsz százalék körüli, Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnöké pedig harmincszázalékos, addig Orbán Viktor magyar kormányfő népszerűsége tavaly elérte a hatvan százalékot Romániában.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának 2024. március 22-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.