Orbán Viktornak is üzent életrajzi írásában Ferenc pápa

Emlékezetes budapesti apostoli útjáról is ír Ferenc pápa a teljes életpályáját bemutató kötetben, valamint arra inti Brüsszelt, hogy tisztelje a magyarok sajátosságait.

2024. 03. 15. 10:24
Pope Francis delivers his weekly audience in Vatikan
VATICAN, VATICAN CITY - MARCH 13: Pope Francis greets the crowd from the popemobile as he attends his general weekly audience in St. Peter's Square of Vatican City, Vatican on March 13, 2024. Pablo Esparza / Anadolu (Photo by Pablo Esparza / ANADOLU / Anadolu via AFP) Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önéletrajzi könyv részletei az Il Corriere della Sera napilap hasábjain jelentek meg elsőként. A szentatya a következő gondolatokkal fordul Magyarország kormányfőjéhez, illetve az európai intézményekhez. 

Ferenc pápa köszönti a tömeget a vatikáni Szent Péter téren 2024. március 13-án. (Fotó: Pablo Esparza / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Ferenc pápa köszönti a tömeget a vatikáni Szent Péter téren 2024. március 13-án. Fotó: Anadolu via AFP/Pablo Esparza

Az Európai Unióban minden népnek őriznie és védelmeznie kell gazdagságát, kultúráját, filozófiáját, keresve az összhangot a különbözőségekben. 

Ezekről is szóltam Budapesten, abban a reményben hogy üzenetem meghallgatásra talál Orbán Viktornál miniszterelnöknél, aki megérti, hogy nagy szükség van az egység megteremtésére, és Brüsszelben is, ahol, úgy tűnik, mindent egységesíteni akarnak, pedig szükség lenne arra, hogy tiszteletben tartsák a magyarok egyediségeit

 – írja Ferenc pápa.

Az Élet: Történetem a történelemben című kötet gyermekkorától egészen napjainkig eleveníti fel Ferenc pápa életének legérdekesebb momentumait. A könyv Fabio Marchese Ragona Vatikán-kutató, a szentatya közeli barátja közreműködésével jelenik meg március 19-én.

Jorge Mario Bergoglio a kötet elején az ifjúságáról, az apai nagyanyjával eltöltött kedves emlékekről ír, aki egész életében meghatározó személy volt számára. Anyanyelvének Piemonte tartomány nyelvjárását tartja, ezt sajátította el gyermekkorában elsőként, hiszen a családja innen költözött Argentínába. A szentatya az első szerelmeiről is mesél, különösen a második lány volt olyan szédítő hatással rá, hogy még imádkozni is nehezére esett. 

A kötet lapjain Bergoglio felemeli szavát az élet védelmében, elítéli az abortuszt, és felhívja a figyelmet a vészesen terjedő béranyaság borzalmaira, mely az emberi méltóságot csorbítja, árucikként tekint a gyermekre és az anyára.

Felidézi a pápaválasztás időszakát, XVI. Benedek pápa lemondását és Rómába hivatását. Azt, hogy meglátogatta a Castel Gandolfóba, a pápák nyári rezidenciájára visszavonult Ratzinger emeritus pápát. Visszavonulásával kapcsolatban a kötetben úgy ír, hogy sohasem gondolkozott azon, hogy lemondjon. 

Megértéssel ír azokról, akik betegeskedésekor az új pápát keresik, úgy fogalmaz, nem botránkozik meg azon, hogy minden kórházba kerülésekor konklávéhangulat alakul ki. Hozzáteszi, úgy érzi, hogy a péteri szolgálat életre szóló, ezért nem gondolkozik a lemondásán.

A helyzet akkor változna, ha súlyos fizikai akadályok lépnének fel. Erre az esetre készített elő és látott el kézjegyével egy lemondási levelet, amelyet a Szentszéki Államtitkárságon őriznek. Azt is elmondta, ha lemondása szükségessé válna, akkor nem hívatná magát emeritus pápának, hanem egyszerűen csak Róma emeritus püspökének. A Santa Maria Maggiore római bazilikába vonulna vissza, ahol gyóntatással és a betegek áldoztatásával szolgálná az egyházat. Hozzáfűzte, hogy ez csak egy távoli hipotézis, hiszen semmi sem indokolja, hogy megfontolja lemondását.

Hála Istennek, jó egészségnek örvend, és rengeteg megvalósításra váró terve van – írja az önéletrajzi könyvében Ferenc pápa.

 

Borítókép: Ferenc pápa köszönti a tömeget a pápamobilról, miközben részt vesz általános heti audienciáján a vatikáni Szent Péter téren 2024. március 13-án (Fotó: Anadolu via AFP/Pablo Esparza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.