Sokkoló videó egy felrobbanás előtt álló bálnáról

Nem hittek a szemüknek a norvég halászok. Egy felfújódott bálnatetem úszott a tengeren.

2024. 03. 16. 9:46
Bálnatetem a norvégiai Mossban 2024. január 13-án. (Fotó: Heiko Junge / NTB / AFP) / Norway OUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megdöbbent halászok nem hittek a szemüknek, amikor egy bálnatetem bukkant fel a szemük előtt, amely épp felrobbanni készült, miután a beszorult gázok miatt felfújódott. A vízen lebegő bálnát videóra vették, amely felvételek a közösségi médiában is láthatók.

A norvég hajó legénysége korábban észrevette, hogy valami fekete lebeg tőlük kevesebb mint egy kilométerre, és nem tudták, mi az. Óvatosan közeledtek, hogy közelebbről is szemügyre vegyék, de hamar rájöttek, hogy a bálna teteme veszélyt jelent, mivel jelentős erővel felrobbanhat.

Dag Rydland veterán halász elmondta, hogy biztonságos távolságban tartotta csónakját, és nem merészkedett száz méteren belülre, mert attól tartott, hogy a tengeri emlős teteme felrobban.

Remélem, nem kerül a partra addig. A részei sok métert repülnek, ha felrobban

 – mondta Ridland.

A 27 éve halászó férfi elmondta, hogy sok bálnatetetemet látott, de ez volt a legnagyobb, amivel valaha találkozott. Azt állítja, hogy az állat teste úgy nézett ki, mint egy hatalmas, felfújt léggömb.

Körülbelül három méterrel a tenger fölé emelkedett

–  tette hozzá Ridland.

A bálnatetemek gyakran felrobbannak, mert a bennük csapdába esett gázok nem tudnak fokozatosan távozni.

Borítókép: Illusztráció, 2024. január 13-án egy púpos bálna teteme látható egy korcsolyázó túracsoport mellett a norvégiai Mossban. (Fotó: Heiko Junge/NTB/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.