Szerbia nem kegyelmez, a MiG-ek készenlétben várnak a feladatra

A szerb légvédelem lelövi az ország légterébe illetéktelenül belépő objektumokat. Alekszandar Vucsics államfő hamarosan Emmanuel Macron francia elnökkel egyeztet.

2024. 03. 31. 12:55
Serbian President Aleksandar Vucic
Alekszandar Vucsics szerb elnök sajtótájékoztatót tart 2024 március 29-én. (Fotó: Filip Stevanovic / ANADOLU / Anadolu via AFP) Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs pardon a szerbeknél. Ha valami megsérti az ország légterét, azt azonnal lelövik. Legalábbis erről egyeztetett Alekszandar Vucsics. A szerb köztársasági elnök azzal kapcsolatban tárgyalt a katonaság légvédelmi részlegével, hogy egy ismeretlen repülő objektumot észleltek Szerbia légterében szombaton.

Az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozójára érkező Aleksandar Vucic szerb elnököt fogadja Alexander De Croo belga miniszterelnök (b) és Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója (j) Brüsszelben 2024. március 21-én. (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozójára érkező Alekszandar Vucsics szerb elnököt fogadja Alexander De Croo belga miniszterelnök (b) és Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója (j) Brüsszelben 2024. március 21-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Mint arról lapunk is beszámolt, a szerb védelmi minisztérium közleménye szerint szombaton egy ismeretlen repülőt vettek észre a balkáni ország légterében. Az objektum 5500 méter magasan szállt, Valjevo városának környékén. Emiatt léptek akcióba a MiG–29-esek.

Alekszandar Vucsics vasárnap a batajnicai katonai repülőtéren hallgatta meg az illetékesek jelentését.

Szerbiában folyamatosan készenlétben áll két MiG–29-es, amelyek reakcióideje a parancs kiadásától számított legfeljebb tíz perc. A repülő objektum, amely belépett az ország légterébe, gyorsan el is hagyta Szerbiát

– hangzott el a Belgrádhoz közeli katonai repülőtéren.

Megállapították, hogy a balkáni ország reakciója megfelel a nemzetközi normáknak, s arról is beszéltek, hogy a következő alkalommal azonnal lelövik az illegális repülő objektumot, s csak azután állapítják meg, hogy kié.

Ez egy léggömb vagy egy nagy kém drón volt tegnap. Gyorsan elhagyta az ország területét. Legközelebb a légvédelem fellép és lelövi, így meg tudjuk állapítani, kié

– mondta Vucsics.

A szerb elnök hamarosan Emmanuel Macron francia elnökkel találkozik majd. Újságírói kérdésre válaszolva Vucsics úgy felelt, ezen a tárgyaláson egyebek mellett arról is szó esik majd, hogy Belgrád Rafale vadászgépeket vásárolhat. Az államfő azonban hozzátette: nem ez lesz a legfontosabb téma a kettejük találkozóján.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök sajtótájékoztatót tart 2024. március 29-én. (Fotó: AFP/Anadolu/Filip Stevanovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.