Szijjártó Péter: Jelenleg az Európai Uniónak nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint fordítva

Magyarország minden támogatást megad ahhoz, hogy a nyugat-balkáni régió, s így azon belül Bosznia-Hercegovina is minél gyorsabban tudjon előrehaladni az európai integrációs folyamatban.

2024. 03. 06. 11:37
PÁSZTOR Bálint; SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter fogadta Bosznia-Hercegovina külügyminiszterét Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményen cselekvési tervet írtak alá a miniszterek, ami alapján Magyarország megosztja tudását és tapasztalatát az európai uniós csatlakozással kapcsolatban.

PÁSZTOR Bálint; SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Elmedin Konakovicot, Bosznia-Hercegovina külügyminiszterét (b) Budapesten 2024. március 6-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Szijjártó Péter elmondta, hogy európai uniós elnökségre készül Magyarország egy olyan helyzetben, amikor részben különböző külső okok miatt egyre rosszabb formába kerül az EU, és új lendületre, frissességre lenne szükség. 

Ami egyértelmű, hogy az a Nyugat-Balkánról érkezhet. Jelenleg az Európai Uniónak nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint fordítva 

− mondta. Bosznia-Hercegovina nyolc éve vár a csatlakozásra, itt lenne az ideje, hogy valós előrelépés történjen a csatlakozási folyamatokban. A magyar elnökség egyik fontos feladata az lesz, hogy felgyorsítsuk a Nyugat-Balkán csatlakozását, és megindulhasson az érdemi párbeszéd elnökségünk alatt.

Magyarország felelős szomszédságpolitikát folytat, minden szükségeset megad Boszniának. Az első konkrét programot is aláírák, aminek köszönhetően ötven diplomatát képez majd ki Magyarország, akik kulcsszereplők lesznek a folyamatban. 

Fontos, hogy kellő szakértelemmel tudjanak részt venni a csatlakozási folyamatban, mert mi még emlékszünk rá, hogy milyen kihívásokat jelentett 

− emelte ki Szijjártó Péter.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy Brüsszelnek változtatnia kell a migrációs politikáján, mert ahogy Magyarország szembesül a migrációs nyomással, úgy a bosnyákok is. Világosan kell és kellene beszélni, hogy az európai országokba csak az ottani szabályok szerint, és legálisan lehessen bejönni. Amíg az EU ragaszkodik hozzá és kvóta lesz, addig mindig lesznek illegális migránsok. 

De látni kell, hogyha a Nyugat-Balkán biztonsági kihívásokkal szembesül, akkor az EU biztonsága is veszélybe kerül. Ez is fontos eleme lesz Magyarország elnökségének, hogy az illegális migráció és a migrációs bandák ellen fellépjünk határozottabban

 − húzta alá.

Elmedin Konakovic, Bosznia-Hercegovina külügyminisztere elmondta, hogy most barátokra van szükségük, akik támogatják a csatlakozási kérelmüket, Magyarország pedig ilyen. 

Kifejtette, hogy a migráció közös probléma, nemrég tárgyalásokba kezdtek a Frontexszel a határvédelemmel kapcsolatban. Hozzátette, hogy nem ők gerjesztik az illegális migrációt, ők is csak elszenvedői. Itt lenne az idő, hogy tényleg kezet nyújstanak Boszniának.

Szijjártó Péter a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy a liberálisok mesterve, hogy a nem liberális jelöltet kiütik az amerikai választáson, nem sikerült. A jogállamiság szempontjából ez egy fontos győzelem. Kifejtette, hogy hiányolta az Európai Unió vezetőinek megszólalásait, hogy mennyire sértette a jogállamiságot, hogy egy ember dönthet arról, hogy ki indulhat el a választáson és ki nem. 

A beavatkozás gyanúja nélkül elmondhatjuk, hogy amikor Donald Trump volt az elnök, minden idők legjobb politiai kapcsolata volt a két ország között. Az elmúlt négy évben nem volt nyitás Magyarország felé. Nekünk az az érdekünk, hogy adottak legyen a feltételek a jó kapcsolathoz, ehhez Donald Trump megválasztásán keresztül vezet az út

 − tette hozzá.

Minden egyes európai adófizetőnek joga van tudni, hogy hova kerül az Európai Unió adófizetői pénze, jogunk van tudni, hogy hogyan és mire használták fel. Nagyon fontos szempont lesz minden egyes döntés során, hogy átlátható lehessen, hogy mire mennyit költöttek az ukránok − emelte ki a miniszter.

Bosznia-Hercegovina külügyminisztere a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy pillanatnyilag jó az EU-val a kapcsolatuk az illegális migráció témájában. Ám nem volt ez mindig így, voltak olyan időszakok, amkor hatalmas számú illegális migráns érkezett, megbénították az életet a horvát határnál. Voltak olyanok, akik Szerbiából úgy érkeztek, hogy semmit nem tudtak róluk, személyi irataik sem voltak. – Amióta külügyminiszter vagyok, nagyon jó a kapcsolat az EU-val, Szerbiával és Horvátországgal is – tette hozzá. 

Vannak táboraink, ahol elhelyezzük az embereket, akik belépnek az országba, akiknek semmilyen papírja nincs, azt megpróbáljuk visszaküldeni a kiinduló országukba 

− fűzte hozzá.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Elmedin Konakovicot, Bosznia-Hercegovina külügyminiszterét (b) Budapesten 2024. március 6-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.