Több mint száz ember halálában vett már részt az ukrán méregküldő + videó

Kétéves nyomozás végére tett pontot nemrég a BBC, amiben egy férfit kerestek, aki segít öngyilkosságra készülő embereknek olyan mérget beszerezni, amivel véghez tudják vinni a tervüket. Legalább 130 ember halálában játszott szerepet az ukrajnai férfi.

Forrás: BBC2024. 03. 02. 21:58
Depressed,Young,Asian,Business,Man,Holding,His,Head,In,Hand
öngyilkosság
1080667802 Fotó: Love Solutions/Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Léteznek olyan oldalak, ahol emberek nyíltan beszéltek arról, hogy öngyilkosok akarnak lenni. Az egyik ilyen angol oldalon sokszor felmerült az „ukrajnai szállító” neve. A titokzatos kereskedő öngyilkosságra gyakran használt vegyszert szállított Ukrajna fővárosából szerte a világba. Az Egyesült Királyságban legalább 130 halálesettel hozták összefüggésbe.

A BBC nyomon követte online áruházát, valamint e-mail-címét és PayPal-fiókját, és sikerült Leonid Zakutenkóként azonosítani a férfit.

Az angol újságírók úgy döntöttek, hogy 2022 januárjában felveszik a férfival a kapcsolatot és rendelnek tőle mérget, amire a férfi gyorsan reagált is, hogy persze, semmi akadálya nincs, és javasolt mellé hányásgátló szereket is, amiket szintén tud biztosítani.

Majd kitört az orosz–ukrán háború, és egy kis időre eltűnt a férfi, de 2023 májusában újra felvették a kapcsolatot vele a britek, és a legnagyobb meglepetésükre vállalta, hogy küldi a csomagot, és azzal is eldicsekedett, hogy hetente küld az Egyesült Királyságba a méregből. Ezután Ukrajnába utaztak az újságírók, hogy felkutassák a méregszállítót.

Tőrbe akarták csalni a férfit, akinek azt akarták beadni, hogy ki akarják venni az egyik lakását Kijevben. Ezután várták, hogy megjelenjen, de nem akart előkerülni, ezért úgy döntöttek, hogy a fórumon kereszül expressz csomagküldéssel kérnek mérget, majd elmennek a postára, ahol a férfi fel szokta adni a csomagot. Ott akarták szembesíteni, de ez sem jött össze. Végül mégis megjelent a méregkeverő, az újságírók pedig szóba is elegyedtek Zakutenkóval. Amikor kamerával a kezükben odaléptek hozzá, hogy miért küldött méreggel teli csomagokat a világ különböző pontjaira, azt állította a férfi, hogy ez hazugság és a kamerára tette a kezét.

 Majd bármit kérdeztek tőle, azt mondta, hogy nem érti a kérdéseket, pedig pár órával korábban tökéletesen beszélt angolul.

Ezután értesítették az újságírók a brit és az ukrán hatóságokat is. Az öngyilkosoldal viszont azóta is üzemel.

Borítókép: Rengeteg ember halálában vett részt az ukrán férfi (Fotó: Love Solutions/Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.