A mezőgazdaságon bukhat meg az ukrán EU-csatlakozás?

Bár az EU egy évvel meghosszabbította az ukrán import vámmentességét, hamarosan véglegesedhet az egyes termékekre vonatkozó mennyiségi korlátozás. A mezőgazdasággal kapcsolatos érdekellentétek azonban olyan mélyek, hogy akár teljesen ellehetetleníthetik Ukrajna európai uniós csatlakozását.

Forrás: Politico2024. 04. 09. 9:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan kedden elfogadja az Európai Parlament nemzetközi kereskedelmi bizottsága az ukrán mezőgazdasági importra vonatkozó szigorításokról szóló javaslatot. A korlátozások célja, hogy helyrebillentsék az EU és Ukrajna kereskedelmében kialakult egyenlőtlenségeket  – idézi a tervezet beterjesztőjét, Andrzej Halicki lengyel EP-képviselőt a Politico brüsszeli hírportál.

Nem az a cél, hogy ellehetetlenítsék az ukrán importot, csak az, hogy megvédjék az európai gazdákat – tette hozzá Halicki.

Kijevnek ugyanakkor nagyon nem tetszenek a korlátozások, főleg annak fényében, hogy az EU elvárja, hogy az ukrán mezőgazdaság közeledjen az uniós szabályokhoz.

A mezőgazdaság kérdése megakaszthatja, sőt akár meg is akadályozhatja Ukrajna európai uniós csatlakozását. Halicki, aki Donald Tusk liberális lengyel miniszterelnök egyik legfőbb szövetségese, támogatja az ukrán csatlakozást, de „reális feltételekkel”.

Márpedig az európai és az ukrán mezőgazdasági szereplők között olyan mély érdekellentétek húzódnak, hogy azokra évekbe kerülhet megoldást találni – ha egyáltalán valaha is sikerül.

Az ukránok szerint a protekcionizmus nem fogja megmenteni az európai gazdákat.

A lengyel gazdák túl kicsik ahhoz, hogy valódi szereplők legyenek a globális gabonapiacon, ahol olyan országokkal kell versenyezniük, mint Ukrajna, Brazília vagy Oroszország

– mondta Alex Liszica, egy ukrán agrárlobbi vezetője.

Jobban járnának, ha virág-, gyümölcs- vagy zöldségtermesztésre szakosodnának, „vagy akár a marihuána termesztésére” – tette hozzá.

Mint arról beszámoltunk, az Európai Unióban megállapodás született arról, hogy újabb egy évvel meghosszabbítják az ukrán import vámmentességét, azonban egyes termékekre, így a mézre, a kukoricára, a zabra és a darára mennyiségi korlátozást vezetnek be. A búza azonban továbbra is kimaradt a listából, annak ellenére, hogy többek között Lengyelország épp ezzel kapcsolatban szeretett volna előrelépést elérni.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.