Egymásnak estek az uniós vezetők

Bár kifelé igyekeznek egységes képet mutatni az uniós vezetők, azonban komoly ellentétek vannak közöttük.

2024. 04. 16. 12:06
Olaf Scholz német kancellár (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínos incidensre került sor az Európai Tanács márciusi megbeszélésén Olaf Scholz német kancellár, osztrák kollégája, Karl Nehammer, valamint Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője között. Scholz meglehetősen nyers hangnemben, ráadásul más vezetők füle hallatára kérte számon Borrellt az Izraellel kapcsolatban hangoztatott álláspontja miatt.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

 

Ne beszéljen Izraelről Németország és Ausztria nevében – adták Borrell tudtára a kancellárok a Politico brüsszeli hírportál beszámolója szerint.

A szóváltás akkor a színfalak mögött maradt, az EU kifelé igyekezett egységes képet mutatni, bár nyilvánvaló volt, hogy az egyes tagállamok álláspontja között komoly szakadék tátong. Míg Németország, Ausztria, Magyarország és Csehország kiáll Izrael mellett, Spanyolország (Borrell hazája), Írország és Belgium kritikusabb hangot ütött meg a zsidó állammal és annak gázai műveletével kapcsolatban.

Irán Izrael elleni légitámadása, amely a közel-keleti helyzet eszkalációjával fenyeget, sokként érte az európai vezetőket. Többek között Scholz és Emmanuel Macron francia elnök is önmérsékletre kérte a válaszlépést fontolgató Izraelt.

A szakadék szélén állunk, és el kell távolodnunk tőle

– idézte Borrell egy spanyol rádióállomásnak mondott szavait a SwissInfo svájci hírportál.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.