Életet mentettek a magyar katonák az EUFOR-ban

Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai biztonsági minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

Forrás: MTI2024. 04. 06. 12:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EUFOR parancsnoka, Dr. Sticz László vezérőrnagy döntése alapján az EUFOR egyik H145M helikoptere magyar pilótákkal, valamint holland és olasz katonákkal a fedélzeten, hőkamerákkal felszerelve az eltűntek felkutatására indult – írja az MTI.

A légi mentés sikeres volt, egy hegycsúcson megtalálták a turistákat. A Magyar Honvédség EUFOR misszióba biztosított, légi egészségügyi evakuációra (MEDEVAC-ra) felszerelt és berendezett H145M helikoptere, magyar személyzettel a helyszínre repült, és kiemelést követően a szarajevói táborba szállították őket.

Az EUFOR egészségügyi központjában szolgálatot teljesítő magyar szakemberek folytatták a sérült civilek ellátását, akiket ezt követően egy szarajevói kórházba szállítottak. A bosznia-hercegovinai EUFOR-missziót 2024-ben magyar parancsnok, Sticz László vezérőrnagy vezeti, a Magyar Honvédség adja idén a helikopteres és légimentési képességet is. A mentőakció sikerét az EUFOR speciális képességei – köztük a holland és olasz éjszakai felderítés, a magyar hajózó és egészségügyi csoport, valamint az egészségügyi központ magyar személyzete – összehangolt és professzionális szolgálata adta.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay, Dreamside)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.