Hozzá kell szoknunk a pusztító hőséghez Európában?

A Föld napján a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy sürgős lépésekre van szükség a klímaváltozás kordában tartására, amelyet megállítani már nem lehet.

Forrás: The Guardian2024. 04. 22. 8:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hőmérsékleti rekordok dőlnek meg folyamatosan Európában. Az EU Kopernikusz programja és a Meteorológiai Világszervezet szerint a légkört ellepő, hőt megfogó szennyeződések járultak ahhoz hozzá, hogy tavaly nyáron a hőmérséklet szinte elviselhetetlen volt Európában. 

Az európai lakosok napközben soha nem tapasztalt hőségtől szenvedtek, és éjszaka is folytatódott a kellemetlen melegség. Két évtized alatt harminc százalékkal növekedett a hőség okozta halálozási arány Európában, ez derült ki a két szervezet közös jelentéséből.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések költsége magasnak tűnhet, ám a tétlenség ára ennél sokkal magasabb!

– nyilatkozta Celeste Saulo, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára a The Guardian hírügynökségnek.

A forró és száraz időjárás következtében veszélyes tüzek pusztítottak világszerte, a lángok különösen hevesek voltak a déli országokban, Portugáliában, Spanyolországban és Olaszországban.

A jelentés szerint az Európai Unióban feljegyzett legnagyobb erdőtűz Görögországot sújtotta, melynek következében 96 ezer hektár terület égett.

A példátlan hőség mellett heves esőzések is pusztítottak Európában. 

2023-ban Európában volt a valaha feljegyzett legnagyobb erdőtűz, s ez volt az egyik legcsapadékosabb év, súlyos tengeri hőhullámok és kiterjedt pusztító áradások voltak jellemzőek. A hőmérséklet pedig továbbra is csak növekszik, így adataink egyre fontosabbak az éghajlatváltozás hatásaira való felkészülésben

– állította Carlo Buontempo, a Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat igazgatója.

A jelentést két héttel azután publikálták, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, Svájc gyenge klímapolitikája megsértette az idősebb nők egy csoportjának emberi jogait, akik nagyobb valószínűséggel lesznek áldozatai a hőhullámoknak. 

Az ítélet minden európai kormány számára figyelmeztetés, hogy olyan intézkedéseket alkalmazzanak, amelyek megakadályozzák a bolygó felmelegedését. A szélsőséges éghajlati károk kiemelése mellett a tudósok rámutattak a megújuló forrásokból előállított villamos energia rekordmennyiségére is. 2023-ban a villamos energia 43 százaléka származott megújuló forrásból, az előző évben ez az adat 36 százalék volt. 

Április 22-e egyébként a Föld napja. Ezen a napon világszerte felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.  

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay/geralt)
 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.