Kijárási tilalmat rendelnének el a fiataloknak, hogy megóvják őket a bűnözéstől

A franciák többsége szerint este 11 után nincs helye azt utcán a kiskorúaknak. Franciaország egy városában két hónapra életbe is lép a kijárási tilalom.

2024. 04. 22. 5:15
null
Párizs, 2017. április 21. Rohamendõrök a párizsi Champs-Élysées sugárúton, ahol lövöldözés történt 2017. április 20-án. A támadásban egy rendõr meghalt, és két másik súlyosan megsérült. A támadót agyonlõtték. A rendõrség szerint nagyon valószínû, hogy terrorcselekmény történt. (MTI/EPA/Ian Langsdon) Fotó: Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CSA közvélemény-kutató friss felméréséből kiderült:

a franciák 67 százaléka úgy véli, hogy az ország valamennyi településén este 11 órától kijárási tilalmat kellene bevezetni a kiskorúaknak.

A fiatalok távol tartása a bűnözéstől ugyanis egyre nagyobb gondot jelent a franciáknak. A CNews, az Europe 1 és a Journal du Dimanche francia médiumok számára készített felmérés szerint a kijárási tilalommal csak a megkérdezettek 33 százaléka nem ért egyet. Érdekes, hogy nincs nagy különbség a férfiak (63 százalék) és a nők (hetven százalék) véleménye között, a korcsoportok közül pedig egyedül a 18 és 24 év közötti korosztályban voltak többen (51 százalék), akik nem támogatták a kiskorúak kijárási tilalmát. 

A legtöbben – az idősek mellett – a húsz–százezer fős településen élők mondták azt, hogy egyetértenének azzal, hogy a kiskorúak este 11-re érjenek haza. Ez azzal magyarázható, hogy a közepes méretű városokban az utóbbi hónapokban megnőtt a fiatalkorú bűnözés.

A múlt szerdán Gérald Darmanin belügyminiszter két hónapos kijárási tilalmat rendelt el este nyolc órától a kiskorúaknak Pointe-à-Pitre-ben, hogy felvegye a harcot a Franciaország tengerentúli megyéje, Guadeloupe gazdasági fővárosában megugró bűnözéssel szemben. A miniszter szerint ezt az intézkedést Guadeloupe más részeire is ki lehet terjeszteni.

A szülőknek kell vigyázniuk gyermekeikre, és a szociális nehézségekkel küzdőknek az állam, a szaktárca vagy a városháza szolgálatai segíthetnek, de mindenkit emlékeztetni kell a szülői szerepére. Nem engedhetjük, hogy 12, 13 vagy 14 évesek este tízkor fegyverrel az utcán rohangáljanak, és turistákra, rendőrökre, járókelőkre támadjanak

– mondta.

Pointe-à-Pitre polgármestere, Harry Durimel üdvözölte a konkrét intézkedéseket.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.