Orosz–ukrán háború: ennyi esély van a béketárgyalásokra az oroszok szerint + videó

Moszkva nem tervezi a harci cselekmények felfüggesztését a tárgyalások kedvéért, erről beszélt három orosz rádiónak Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

2024. 04. 20. 7:31
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: AFP/Olga MALTSEVA)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újra elmondta a sajtónak, hogy Oroszország kész tárgyalni Ukrajnával az orosz–ukrán háború kapcsán, ugyanakkor leszögezte, hogy a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott tárgyalások több okból is értelmetlenek.

Hangsúlyozta, hogy Moszkva nem tervezi a harci cselekmények felfüggesztését a tárgyalások kedvéért. Mint mondta, a folyamatnak haladnia kell. Svájcot alkalmatlannak nevezte arra, hogy az Ukrajnáról szóló tárgyalások helyszíne legyen, mert az alpesi konföderáció semleges országból nyíltan ellenséges országgá vált.

Lavrov a két évvel ezelőtt Isztambulban elért orosz–ukrán rendezési megállapodásról kijelentette, hogy az rendkívül komoly biztonsági garanciákat adott Ukrajnának, amelyek azonban nem vonatkoztak a Krímre és a Donyec-medencére. A dokumentum feltételezte, hogy ukrán területen a garanciavállaló államok összességének beleegyezése nélkül nem lesznek katonai támaszpontok vagy hadgyakorlatok harmadik országok bevonásával. Elmondta, hogy Kijev az utolsó pillanatban javaslatot tett a megfogalmazás módosítására, ami Lavrov szerint ébresztő volt.

A Nyugattal való kapcsolatokról szólva a tárcavezető úgy vélekedett, hogy a nyugati országok Oroszország legyőzésére irányuló törekvése nem annyira harci kedvet, mint inkább agóniát és hisztériát tükröz. A miniszter úgy látja, a Nyugat tudatában van annak, hogy egy új, többpólusú világrend van kialakulóban.

 

Hangsúlyozta, hogy Oroszország nem zárja be az ajtót Európa előtt az eurázsiai biztonság megvitatásának ügyében.

De nyilvánvaló, hogy ez a mi közös kolostorunk, és itt tisztességesen kell viselkedni, és nem szabad az amerikaiak kívánságait behozni ezekbe a jövőbeli konstrukciókba

– fogalmazott Szergej Lavrov.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: AFP/Olga Maltseva)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.