Tovább kémkednek a fejünk felett

Észak-Korea az idén további felderítő műholdak fellövését  tervezi – jelentette be hétfőn a KCNA észak-koreai állami hírügynökség az ország űrtechnológiai intézetének közlésére hivatkozva.

Forrás: MTI2024. 04. 01. 8:08
KIM Dzsong Un
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megtekinti a Kollima-1 hordozórakétára kapcsolt, saját fejlesztésû Mallikjong-1 katonai műhold fellövését az északnyugati Tongcsang-ri városnál működő Szohe műholdfelbocsátó és rakétakísérleti telepen 2023. november 21-én. Fotó: KCNA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézet igazgatóhelyettese azt közölte, az űrtechnológiát több téren, a többi között a mezőgazdaságban és katasztrófák megelőzésében is fel akarják használni.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen fellövik az észak-koreai fejlesztésű Mallikjong-1 katonai mûholdat a Kollima-1 hordozórakétával az északnyugati Tongcsang-ri városnál működő Szohe műholdfelbocsátó és rakétakísérleti telepen 2023. november 21-én. A phenjani rezsim első kémműholdja sikeresen Föld körüli pályára állt, korábbi két meghiúsult fellövést követően. Dél-Korea a hírre reagálva bejelentette, hogy részlegesen felfüggeszti az Észak-Koreával 2018-ban kötött katonai egyezményt.
Fellövik az észak-koreai fejlesztésű Mallikjong–1 katonai műholdat a Kollima–1 hordozórakétával az északnyugati Tongcsang-ri városnál működő Szohe műholdfelbocsátó és rakétakísérleti telepen 2023. november 21-én (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

A dél-koreai országegyesítési minisztérium részéről a bejelentésre reagálva aláhúzták, hogy bármely, ballisztikus rakétával pályára állított észak-koreai műhold, függetlenül attól, Phenjan mit állít a használatáról, megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait, amelyek eltiltották Észak-Koreát a ballisztikus technológiát alkalmazó kísérletektől.

Észak-Korea november végén állította pályára első katonai kémműholdját, amely állítása szerint felvételeket készített a jelentősebb dél-koreai katonai létesítményekről, a Fehér Házról és a Pentagonról Washingtonban, továbbá a Guam szigetén lévő és a hawaii amerikai légitámaszpontról.

Ezt követően az Egyesült Államok és szövetségesei újabb szankciókkal sújtották a kommunista országot.
Borítókép: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megtekinti a Kollima–1 hordozórakétára kapcsolt, saját fejlesztésû Mallikjong–1 katonai műhold fellövését (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.