Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

A Fidesz–KDNP népszerűbb, mint a háborúpárti baloldal

A Fidesz–KDNP az európai parlamenti választás esélyese, amennyiben jól mozgósítja szimpatizánsait, a kormánypártok EP-listájára a biztos szavazók 47 százaléka szavazna. A baloldal háziversenyét a Tisza Párt (26 százalék) vezeti, míg mandátumokat szerezhet a DK–MSZP–Párbeszéd – Zöldek (nyolc százalék) listája mellett a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (hat-hat százalék) is. Magyar Péter bázisát a baloldali szavazók adják, amit jól mutat, hogy a korábban tíz százalék környékére mért Momentum Mozgalom és a nemrég még 15 százalékon álló DK is jelentősen vesztett támogatói köréből – derül ki az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásából, mely az EP-választás előtt 16 nappal zárult.

Forrás: Alapjogokért Központ2024. 05. 31. 13:45
ORBÁN Viktor
Voks 24 - Orbán Viktor országjáró kampánykörútja Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2024-es EP-választás kampányát az orosz–ukrán háború határozza meg. Európa rég nem tapasztalt nehézségekkel néz szembe: gazdasági kilátásai borúsak, az orosz–ukrán konfliktus pedig testközelbe hozta a háború minden borzalmát. Teljesen természetes, ha az emberek ilyen nehéz időkben a higgadt, józan ész képviselőit támogatják a felelőtlen kalandorok, valamint a háborús nyerészkedők ellenében. Magyarországon 2022 eleje óta a békepárti hangok erősebbek: a kormány – a választói akarattal összhangban – konzekvensen a mielőbbi tűzszünet megkötését és a béketárgyalások megkezdését sürgeti. Ez a testtartás tükröződik a választópolgárok pártpreferenciáiban is – írja az Alapjogokért Központ.

Az Alapjogokért Központ felmérése szerint – mely  16 nappal az EP-választás előtt zárult – a Fidesz–KDNP népszerűsége a legmagasabb: a kormánypártok országos listáját a válaszadók 47 százaléka támogatta volna szavazatával. Többen szimpatizáltak a békepárti jobboldali alternatívával, mint ahányan a Tisza Pártra, Gyurcsány Ferenc listájára, a Mi Hazánkra, valamint az MKKP-ra együttesen voksolnának.

Az ellenzéki térfél átrendeződése azonban jelentős. Ennek egyik oka az, hogy a baloldali pártok a háború kérdésében ugyanazon a kötött pályán mozognak: nem a békét, hanem a konfliktus eszkalációját ösztönző lépéseket támogatnak. Ennek – és Magyar Péter feltűnésének – több vesztese lehet. A korábban minden közvélemény-kutatásban stabilan tíz százalék feletti népszerűséget mutató – azóta már az MSZP-vel és Párbeszéddel közös listát állító – DK egy számjegyű, nyolcszázaléknyi biztos szavazó támogatását élvezi. Az Alapjogokért Központ felmérése alapján a Momentum (két százalék) és a Jobbik (egy százalék) akár EP-képviselő nélkül is maradhat június 9-e után. Azt, hogy végül kinek lesz esélye a bejutási küszöbérték feletti eredményt elérni, a mozgósítás és a választási részvétel fogja eldönteni: sem a Mi Hazánk, sem az MKKP hatszázalékos mutatója nem egy életbiztosítás ilyen szempontból.

A baloldal romokban, ezt a helyzetet pedig egy új szereplő próbálja meg kihasználni. A magánéleti botrányairól ismert Magyar Péter az ellenzékváltást sürgető szimpatizánsokat csábíthatja maga köré. Pártalapításával és aktív közéleti szereplésével a reményvesztett, korábbi pártjaikból kiábrándult liberális szimpatizánsokat tudta megszólítani. Az egykori összefogás erőinek százalékpontjai jelenleg a Tisza Pártnál vannak, amely mintegy 26 százalékos támogatottsággal a legerősebb baloldali párt.

 

Az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatása 2024. május 22–24. között telefonos adatfelvétellel, CATI-módszerrel készült. Az ezerfős minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra. A statisztikai mintavételből adódó elkerülhetetlen ingadozásokat nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint a KSH adatai alapján kiegyenlítették. Azokban az esetekben, ahol minden megkérdezett válaszolt a kérdésre, 95 százalékos megbízhatósággal mondhatjuk, hogy a becslések maximum 3,16 százalékkal térnek el a teljes sokaságra jellemző értéktől.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.