Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A magyar elnökségről egyeztettek

Felkészülés a magyar uniós elnökségre - Zsigmond Barna Pál miniszterhelyettes észt és lett kormányzati és parlamenti szereplőkkel tárgyalt.

Forrás: MTI2024. 05. 25. 9:39
Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkár felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén
Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkár felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos látogatáson az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának miniszterhelyettese Tallinnban és Rigában a közelgő magyar EU-elnökség prioritásairól egyeztetett észt és lett  kormányzati és parlamenti szereplőkkel.

Tallinnban az észt Miniszterelnöki Hivatal Európai Uniós igazgatójával, Katrin Juhandival és Kyllike Sillaste-Ellinggel, a Külügyminisztérium politikai ügyekért felelős helyettes államtitkárával a magyar elnökség prioritásairól  zajlottak a tárgyalások. Parlamenti részről az EU-ügyi bizottság elnökével, Liisa-Ly Pakosta képviselővel és a bizottság tagjaival a magyar elnökség feladatairól  és céljairól egyeztettek.
 Rigában Andris Peląsés külügyminisztériumi államtitkárral  és Ingrida Levrence helyettes államtitkárral Európa versenyképességének és biztonságának helyreállítása volt a megbeszélés tárgya.

Az észt és litván felekkel való egyeztetések kapcsán elhangzott, hogy az elnökséggel kapcsolatban magyar részről három alapvető célkitűzés van: az egyik, hogy az intézményi átmenet zökkenőmentes legyen, a másik, hogy az elnökségre semleges, tisztességes közvetítőként tekintsenek a tagállamok. A harmadik célkitűzés pedig az, hogy a következő ötéves uniós politikáról folyó megbeszéléseket Magyarország orientálja azokon a területeken, amelyeket a magyar kormány kiemelten fontosnak tart. Ilyen többek között a gazdasági versenyképesség, a biztonsági és védelmi politika erősítése, a közös agrárpolitikai és demográfiai kihívások kezelése. 

Ezen felül foglalkozni kell olyan, az egész Európai Uniót érintő kérdésekkel, mint a migrációs politika, a kohéziós politika jövője is, illetve arról, hogy Európa biztonsága szempontjából békére van szükség.
Borítókép: Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkár felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén (fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.