Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Az oroszokkal szembeni összecsapásra készülnek a lengyelek

Lengyelország megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal egy 960 millió dolláros légtérfelderítő rendszer leszállításáról, amely északkeleti határainak megfigyelésére szolgál – közölte szerdán Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter.

Forrás: Reuters2024. 05. 23. 11:48
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország lesz a második ország a világon, amely ezt a rendszert használja. A megállapodás meghatározza a biztonságunkat, ez a Lengyelország és az Egyesült Államok közötti együttműködés újabb aktusa

– mondta a lengyel védelmi tárca vezetője.

Military Picnic At Blonie In Krakow
Wladyslaw Kosiniak-Kamysz honvédelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes katonai pikniken vesz részt Bloniában a Monte Cassino-i csata 80. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség keretében 2024. május 18-án a lengyelországi Krakkóban (Fotó:NurPhoto/AFP/Radecka Klaudia)

Lengyelország idén a bruttó hazai termék mintegy négy százalékára növelte a védelmi kiadásokat, mivel Oroszország ukrajnai invázióját követően igyekszik megerősíteni fegyveres erőit. A keleti határ védelmére tízmilliárd zloty (2,6 milliárd dollár) összeget kíván befektetni, számolt be a Reuters.

A szerződés értelmében Lengyelország négy aerosztátot, azaz horgonyzott léggömböt kap, amelyeket Lengyelország keleti és északkeleti határai mentén felállított állásokon helyeznek el, és amelyek Lengyelország légvédelmi rendszerét és part menti megfigyelőrendszerét segítik.

A szerződés a kapcsolódó logisztikai és programtámogatásról is rendelkezik. A rendszert 2027-re szállítják le és 2027-ig teljes mértékben működőképes lesz – mondta Kosiniak-Kamysz.

A lengyel fegyverzeti ügynökség vezetője, Artur Kuptel tábornok szerint a kikötött léggömbökre függesztett radarok a lengyel légtérből egészen Ukrajnáig, Belaruszig és az orosz Kalinyingrádi exklávéig fogják figyelni az eget. Képesek objektumok széles körét, például rakétákat, repülőgépeket, drónokat és felszíni hajókat több mint 300 kilométeres hatótávolságban észlelni.

Februárban az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta a légtér- és felszíni radarfelderítő aerosztátrendszerek és a kapcsolódó logisztikai és programtámogatási elemek lehetséges értékesítését.

Lengyelország mintegy két és fél milliárd dollárt fordít a biztonság és az elrettentés fokozására az Oroszországgal és a vele szövetséges Belarusszal közös határon, írta lapunk korábban.

Lengyelország a NATO és az Európai Unió keleti szárnyán kiemelt felelősséget visel Európa biztonságáért, mondta Donald Tusk.

Úgy döntöttünk, hogy mintegy tízmilliárd zlotyt (két és fél milliárd dollár) fektetünk be a biztonságunkba és mindenekelőtt a biztonságos keleti határba

– emelte ki a háborúpárti lengyel miniszterelnök.

Borítókép: Katonai radar (Fotó: Pixabay)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.