A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Eddig 15 állam támogatta anyagilag a cseh lőszerbeszerzési kezdeményezést

Csehország lőszerbeszerzési kezdeményezésébe eddig az Európai Unió és a NATO tagállamaiból 15-en kapcsolódtak be, és együttesen több mint 1,6 milliárd eurót adtak össze – közölte Petr Fiala cseh kormányfő kedden este Prágában a több uniós ország vezető politikusának munkavacsorája előtti sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI2024. 05. 29. 6:37
DUDA, Andrzej; RUTTE, Mark; FREDERIKSEN, Mette; SILINA, Evika; SMIHAL, Denisz; FIALA, Petr
Prága, 2024. május 28. Denisz Smihal ukrán, Evika Silina lett miniszterelnök, Andrzej Duda lengyel államfõ, Petr Fiala cseh, Mette Frederiksen dán és Mark Rutte holland kormányfõ (b-j) sajtótájékoztatót tart az Ukrajnának szánt lõszerbeszerzésekrõl szóló tanácskozás idején Prágában 2024. május 28-án. MTI/EPA/PAP/Piotr Nowak Fotó: Piotr Nowak
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petr Fiala meghívására a prágai munkavacsorán Andrzej Duda lengyel államfő, Mette Frideriksen dán, Mark Rutte holland és Evika Silina lett miniszterelnök, James O’Brien amerikai külügyminiszter-helyettes, valamint Denisz Smihal ukrán miniszterelnök vett részt. Andrzej Duda újságíróknak nyilatkozva leszögezte: Ukrajna védelmi képességeinek megerősítése jelenleg a Nyugaton múlik.

Az első lőszerszállítmány június első napjaiban érkezik meg Ukrajnába. Több tízezer darab 155 milliméteres lőszer pedig a hónap folyamán

– mondta a cseh kormányfő.

Az eddig összegyűlt pénz mintegy félmillió darab lőszerre elegendő az év végéig

 – jelentette ki a dán miniszterelnök. Ez megváltoztathatja a harctéri helyzetet – tette hozzá. Ebben bízik a lengyel államfő is. 

Az orosz gazdaság hadirendszerben működik. Ukrajna lőszerhiánnyal küszködik, és korlátozott lehetőségei vannak. A lőszerszállítmányok növelése és Ukrajna védelmi képességei megerősítésének biztosítása jelenleg a Nyugaton múlik

 – hangsúlyozta Andrzej Duda újságírók előtt. Ukrajna esetleges veresége veszélyt jelentene az euroatlanti elrendeződésre – jegyezte meg a lengyel elnök.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök köszönetet mondott az uniós politikusoknak a támogatásokért. Kijelentette: bízik abban, hogy Ukrajna a nyugati országoktól rövidesen néhány F–16-os vadászgépet is kap, amelyekkel meg tudná állítani az orosz terrort.

Csehország az EU februári csúcstalálkozóján kezdeményezte, hogy az uniós országok keressenek muníciót Ukrajna számára az EU-n kívüli országokban. Eddig mintegy húsz ország biztosította támogatásáról a cseheket, de pénzt csak 15-en küldtek erre a célra.  

 

Borítókép: Denisz Smihal ukrán, Evika Silina lett miniszterelnök, Andrzej Duda lengyel államfő, Petr Fiala cseh, Mette Frederiksen dán és Mark Rutte holland kormányfő (b–j) sajtótájékoztatót tart az Ukrajnának szánt lőszerbeszerzésekről szóló tanácskozás idején Prágában 2024. május 28-án (Fotó: MTI/EPA/PAP/Piotr Nowak)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.