Következő mérkőzések
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

Egekben az orosz műtrágyaimport az unióban

Bár az uniós szankcióknak egyik célja elvileg az, hogy csökkentsék a kontinens függőségét az orosz importtól, a gyakorlatban kiszolgáltatottabbá vált Európa. A műtrágyaimport történelmi magasságokba emelkedett a háború kitörése óta.

2024. 05. 27. 9:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre inkább függővé válik Európa az orosz műtrágyától, ami veszélybe sodorhatja a kontinens élelmiszer-ellátását – kongatják a vészharangot nyugati szakértők.

A műtrágya kulcsfontosságú a mezőgazdaság számára
A műtrágya kulcsfontosságú a mezőgazdaság számára (Forrás: Pixabay)

A műtrágya az új gáz

– foglalta össze a helyzetet Svein Tore Holsether, az egyik legnagyobb műtrágyagyártó, a Yara International vezetője a The Financial Times amerikai napilapnak.

A növénytermesztésben kulcsszerepet játszó nitrogén alapú műtrágyák földgáz felhasználásával készülnek, így orosz importtal kell pótolni azt a műtrágya mennyiséget, amely az orosz földgáznak az uniós szankciók okozta kiesése miatt hiányzik a piacról.

Az egyik fontos műtrágya importja már a 2023 júniusáig tartó éves időszakban is megduplázódott az előző évhez viszonyítva, a legfrissebb adatok szerint pedig ez a tendencia azóta sem állt meg, sőt.

Az Európai Unió a harmadik egymást követő hónapban is növelte az orosz műtrágya importját – számolt be róla az orosz Oreanda független orosz hírügynökség. Márciusban az import értéke elérte a 174 millió dollárt, ami 4 százalékos növekedés az előző hónaphoz képest. Az egy évvel korábbi értékhez képest másfélszeresére nőtt az import.

2022 decembere után a márciusi a legmagasabb importérték.

Országok szerinti bontásban Horvátország és Görögország orosz műtrágyaimportja csaknem ötszörösére emelkedett, míg Romániáé két és félszeresére. A orosz műtrágya legnagyobb vásárlója azonban továbbra is Lengyelország, megelőzve Romániát és Franciaországot.
Borítókép: Műtrágya (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.