Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Elképesztő indokkal ejtette a vádat a bíróság a feltételezett embercsempészek ellen

Ejtették a vádat kedden Görögországban azzal a kilenc egyiptomi állampolgárral szemben, akiket azzal gyanúsítottak meg, hogy felelősek lehetnek egy illegális bevándorlókat szállító bárka 2023 júniusában bekövetkezett szerencsétlenségéért, amelyben nyolcvan ember életét vesztette és további hatszáz eltűnt a Földközi-tengeren.

Forrás: MTI2024. 05. 21. 15:49
Illegális migránsok érkeznek csónakokkal Európa partjaihoz (Fotó: AFP/Vincenzo CIRCOSTA )
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kalamatai bíróság arra hivatkozva zárta le az ügyet, hogy nincs illetékessége a kérdésben, mert a baleset nemzetközi vizeken történt. Védőik várakozásai szerint a vádlottakat a döntés nyomán hamarosan szabadlábra helyezik. Tavaly júniusban a délnyugati Pílosz várostól 87 kilométerre járt szerencsétlenül az Adriana nevű rozoga halászhajó, amelyen az ENSZ becslése szerint mintegy 750 ember zsúfolódott össze. A hajó Líbiából indult, és Olaszország irányába tartott. A baleset után a hatóságok 82 holttestet találtak meg, mintegy 600 ember eltűnt, 104 túlélőt tudtak kimenteni.

Mindeddig nem derült ki egyértelműen, kinek a felelőssége lehetett a tragédia. A kilenc egyiptomi férfit bűnszervezetben, gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg. A vád szerint a kilenc férfi segédkezett a bevándorlóknak abban, hogy illegálisan Európába jussanak.

A vádlottak ügyvédje eleve azzal érvelt, hogy a görög bíróságnak nincs illetékessége, mert a baleset nemzetközi vizeken történt. A védelem továbbá azt is hangsúlyozta, hogy a görög parti őrség hibázott, és ezt a mulasztást igyekeznek eltussolni azzal, hogy perbe fogják a kilenc egyiptomit, akik maguk is a hajótörés túlélői voltak. A védelem szerint a görög hatóságok súlyos hibákat követtek el a nyomozás, a bizonyítékok összegyűjtése során.

Több segélyszervezet is azt állítja, hogy a görög parti őrség csak nagy késlekedés után indult a bajba jutott halászhajó segítségére. A görög hatóságok viszont azt közölték, hogy a bevándorlók a hajón elutasítottak mindenféle segítséget.

Több túlélő elmondása szerint a görög parti őrség el akarta vontatni a túlterhelt bárkát, és ez a manőver vezetett ahhoz, hogy a hajó felborult.
Borítókép: Illegális migránsok érkeznek csónakokkal Európa partjaihoz (Fotó: AFP/Vincenzo CIRCOSTA )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.