Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Giorgia Meloni: Nem Európa-ellenes, aki nemzete érdekeit védi

Politikai óriássá kell válnia az Európai Uniónak – nyilatkozta Giorgia Meloni az Il Corriere della Sera olasz napilapnak, ahol a kontinens jövőjéről, valamint a közelgő európai parlamenti választásokat követő szövetségekről beszélt.

2024. 05. 30. 19:24
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök 
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz kormányfő többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz fűződő kapcsolatáról is szólt, akit gyakran Európa-ellenesként definiálnak. – Azt mondják, hogy az antieurópai alakulatokkal kacsintgatunk össze, de az igazság az, hogy minket is Európa-ellenes alakulatként definiáltak, később azonban kiderült az igazság. Éveken keresztül arról szólt a vita, hogy ki Európa-párti és ki Európa-ellenes – fogalmazott Meloni. 

Mint mondta, „nem hiszem, hogy az Európa-pártiság megegyezne azzal, hogy az uniónak mindennel foglalkoznia kell. Pont az ellenkezőjét gondolom. Ugyanis az az Európa, amely mindennel foglalkozni akar, végül semmit sem old meg. Jól láthattuk, hogy az Európai Unió minden olyan témába beavatkozott, amely valójában nemzeti hatáskörrel bírt, és semmi értelme nem volt a központi irányításnak. Az összes tagországra érvényes kérdésekben, mint például a védelem, a külpolitika, a beszerzés nem volt képes valódi megoldást kínálni. 

Nem igaz, hogy Európa-ellenesek lennének azok, akik a szubszidiaritást szorgalmazzák, mint jómagam, vagy a hozzám hasonló álláspontot valló alakulatok. Ellenkezőleg, akik ezt az európai modellt támogatják, azok azt várják, hogy Európa »politikai óriás« legyen. Jelenleg bürokratikus óriás és politikai törpe 

– fogalmazott Meloni. 

Az Orbán Viktorral kapcsolatos kérdésekre már ezerszer válaszoltam – mondta az újságírónak. „Én mindenkivel párbeszédet folytatok, még akkor is, ha nem minden kérdésben értünk teljes mértékben egyet. Nem értek egyet azon elképzeléssel, miszerint az Európai Unió valamifajta klub, vagy „radical chic szalon”, ahol szimpátia alapján dől el, hogy ki lehet tag és ki nem. 

Aki az Európai Unió megosztásán dolgozik, az súlyos stratégiai hibát követ el. Jelenleg arra lenne szükség, hogy nagy kérdések tekintetében szintézisbe kerüljünk egymással. A mi célunk, hogy védelmezzük nemzeti érdekeinket és kielégítő választ adjunk a kontinens számára legfontosabb kérdésekre

– fogalmazott az olasz miniszterelnök. 

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.