Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Macron világháborús terveiből az olaszok sem kérnek

Egy friss felmérés szerint az olaszok is elutasítják az orosz–ukrán háborúba való beavatkozást.

2024. 05. 12. 8:11
Olasz katonák a Brave Warrior 2022 többnemzeti zászlóaljharccsoport által végrehajtott komplex harcászati gyakorlat statikus bemutatóján Hajmáskér közelében 2022. szeptember 29-én. Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olaszok egyetértenek Matteo Salvini kijelentésével, miszerint őrültség lenne, ha uniós katonák avatkoznának be az orosz–ukrán háborúba, álláspontjuk szerint az egyedüli megoldást a párbeszéd és a diplomácia jelenti – derült ki az Affari Italiani olasz hírportálnak készített felmérésből. Az olasz kormányfőhelyettes a héten ugyanis úgy nyilatkozott, veszélyes Emanuel Macron francia elnök és Mario Monti volt olasz miniszterelnök kijelentése, miszerint

francia és olasz csapatoknak is harcolniuk kellene Ukrajnában.

SALVINI, Matteo
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi)

Úgy fogalmazott, „kezeltessék magukat, és menjenek inkább ők a frontra”, leszögezte, az általa vezetett Liga párt sohasem fog olasz katonákat küldeni Ukrajnába. Salvini kategorikus kijelentése kapcsán készült közvélemény-kutatás egyértelműen azt bizonyítja, hogy az olaszok nem akarnak belesodródni a konfliktusba, nem küldenének katonákat a harctérre. A megkérdezettek 65 százaléka úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek részben igaza lehet az ukrajnai konfliktusban, és csak 34 százalék tartja őt gátlástalan diktátornak.

Salvini aggodalommal állapította meg, hogy a harmadik világháború felé taszítanak minket azok az európai vezetők, akik bombákról beszélnek és további milliárdokat akarnak fegyverekre költeni.

A Liga főtitkára arra kérte az európai vezetőket, hogy hallgassanak Ferenc pápa felhívására, a párbeszéd és a diplomácia útját járják. Hangsúlyozta, Olaszországra és Európa nem áll háborúban senkivel.

Az európai parlamenti választásokra vonatkozó szavazási szándékról is megkérdezték a közvélemény-kutatásban az olaszokat. A megszólítottak válaszai szerint az Olasz Testvérek legnagyobb kormánypártnak 28 százalékos a támogatottsága. Őket az ellenzék soraiban helyet foglaló baloldali Demokrata Párt követi, ami 19 százalékon áll. Az ugyancsak az ellenzékben lévő Öt Csillag Mozgalom 16 százalékon. A jobboldali Liga kormánypárt meghaladta a kilenc százalékot, a Hajrá, Olaszország pedig a nyolc százalékot. A Zöldek és a Baloldal Szövetsége párt elérte az európai parlamentbe jutáshoz szükséges négyszázalékos küszöböt.

Borítókép: Olasz katonák a Brave Warrior 2022 többnemzeti zászlóaljharccsoport által végrehajtott komplex harcászati gyakorlat statikus bemutatóján Hajmáskér közelében 2022. szeptember 29-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.