Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Nem lehet a végtelenségig húzni a háborút

Az európai parlamenti választásokat előkészítő kampány kulcsfontosságú témája a kontinens békéjének megteremtése, a Liga olasz kormánypárt a béke és a párbeszéd mellett tette le a voksát – jelentette ki Matteo Salvini. A Liga főtitkára ígéretet tett arra, hogy egyetlen olasz katona sem fog az ukrán frontra menni.

2024. 05. 13. 18:25
SALVINI, Matteo
Milánó, 2023. február 13.
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke egy milánói sajtóértekezleten 2023. február 13-án, miután a jobbközép pártok elnökjelöltje gyõzött az elõzõ napi lombardiai és laziói tartományi választáson.
MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi
Fotó: Matteo Bazzi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olaszok békére vágynak, a háború komoly dolog, amit minden áron el kell kerülni. Már így is komoly gazdasági veszteségeket szenvedett Itália és Európa az ukrán–orosz konfliktus miatt, mindenki érdeke úgy kívánja, hogy mielőbb lezárásra kerüljön – jelentette ki az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga.  

Matteo Salvini kormányfőhelyettes, a Liga főtitkára a hétvégén újra megerősítette, hogy nem küldenek katonákat Ukrajnába, a további fegyverszállítmányok helyett inkább az orosz elnökkel való párbeszéd elkezdését sürgetik. Vasárnap Vicenzában úgy fogalmazott minden erejével meg fogja akadályozni, hogy olasz csapatokat küldjenek Ukrajnába. Veszélyes őrülteknek nevezte Emmanuel Macron francia elnököt és Mario Monti volt olasz kormányfőt, amiért a konfliktusba való bevonódásának lehetőségét latolgatják. 

– A háború komoly dolog, el kell kerülni. Őrült és veszélyes maga az elképzelés is, hogy uniós csapatokat kellene bevonni az ukrán–orosz konfliktusba. Egyetlen olasz katona sem fog az ukrán frontra menni

– jelentette ki Matteo Salvini. A miniszterelnök-helyettes és a közlekedési miniszter azt is elmondta, a Liga törvényjavaslatot terjesztett elő hadkötelesség bevezetésére. Ez hat hónapos szolgálatot jelentene, amely során a fiatalok a polgári védelemnek, az elsősegélynyújtásnak szentelhetik magukat otthonuk közelében. A Liga főtitkára hozzáfűzte, reméli, hogy más politikai erők is támogatni fogják a javaslatot. 

A párt politikusai arról is szóltak, úgy vélik, elérkezett az ideje, hogy az EU és a NATO párbeszédet folytasson Putyinnal, nem lehet még mindig fegyverszállítmányok küldéséről beszélni és Ukrajna győzelmében gondolkozni. 

Andrea Crippa, a Liga párt országos főtitkár-helyettese úgy nyilatkozott: óvatosan, de nyitni kell a Kreml irányába, hogy még időben elkerülhető legyen egy világ méretű háború, hiszen mindenki érdeke úgy kívánja, hogy a konfliktus eszkalációját megelőzzük. 

A politikus úgy véli, hogy meg kellene ragadni a párbeszéd lehetőségét az orosz elnökkel, miután Vlagyimir Putyin a közelmúltban arról beszélt, hogy Oroszország mindent megtesz a globális konfliktus megelőzése érdekében. Ezt a kijelentést fontos nyitásként kellene értelmeznie az EU-nak és a NATO-nak, semmiképpen sem szabadna figyelmen kívül hagyni. 

Crippa azt is elmondta, hogy a Liga mindig is következetesen Ukrajna támogatására szavazott a parlamentben, beleértve Kijev fegyverekkel való segítését is, de a háború nem tarthat a végtelenségig. 

– A konfliktus túl sok áldozatot követelt, az Európát és Olaszországot ért gazdasági károk óriásiak. Elég volt azokból az őrült, veszélyes és hallucináló háborút szító narratívából, mint amit Emmanuel Macron és Mario Monti folytat

– szögezte le a jobboldali politikus. 

A Szentszék továbbra is a diplomáciai megoldás keresését szorgalmazza. Ferenc pápa a vasárnapi Regina Coeli imádság elmondását követően újra a konfliktusban álló felek közötti párbeszéd szükségességéről szólt. Róma püspöke hangsúlyozta, hogy a Szentszék minden erőfeszítést támogat az Ukrajna és Oroszország közötti fogolycserék megvalósítására, majd imádkozott a világban dúló háborúk lezárásáért. 

Borítókép: Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.