Nyugati lélegeztetőgépen Ukrajna

Az ukrán gazdaság 2024 első három hónapjában kedvező eredményeket mutatott. Sikerült csökkenteni a folyó fizetési mérleg hiányát, és az államháztartási hiány sem nőtt jelentős mértékben. Ugyanakkor a munkaerőhiány komoly kihívást jelent a további gazdasági növekedés szempontjából, valamint az infrastrukturális és energetikai létesítmények elleni támadások aggodalomra adnak okot, írja az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése.

Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány2024. 05. 08. 13:31
First Snow In Kyiv, Ukraine, From A Bird's Eye View
Az Ukrajna Anya emlékmű, a nagy ukrán zászló, a Dnyipro folyó és a bal parti lakónegyed látható a kijevi Pechersk Lavra harangtornyából 2023. november 22-én Ukrajnában. Fotó: Oleksandr Khomenko Forrás: NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna Nemzeti Bankja április közepén tette közzé az eddig elérhető, 2024 első negyedévére vonatkozó gazdasági adatokat, írja elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Daily Life In Kyiv
Ukrán és uniós zászlók lengenek a nemzeti bank épülete előtt Kijevben, Ukrajnában. Fotó:NurPhoto/AFP/Sergii Kharchenko

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) közlései rámutatnak azokra a problémákra, amelyek még mindig markánsan befolyásolják Ukrajna gazdasági bővülésének lehetőségeit. Elsősorban az elvándorlás és a katonai szolgálatra behívott férfiak miatt, az utóbbi több mint két évben erőteljesen visszaesett a munkaerő száma az országban. Számos vállalat újraindította ugyan a termelést, viszont munkaerő híján csak nehezebben tudnak működni. Emiatt a belföldön előállított termékek között alkalmanként hiány lép fel, valamint az exportban is jelentkezhetnek elakadások.

A munkaerőhiány mellett jelen van az országban a munkanélküliség is, ami jelen esetben strukturális jellegű, és főként regionális problémaként jelenik meg az ország egyes részein. Tehát míg egyes területeken van munka, de nincs megfelelő munkavállaló, addig Ukrajna másik részén a munkában van hiány, míg alkalmazható munkaerő lenne.

 

Nemcsak katonából, de munkáskézből is hiány van

A foglalkoztatási adatok szerint 2024 márciusában 118,5 ezer fő munkanélkülit tartottak nyilván Ukrajnában. Ebből 91,9 ezer fő nő volt, valamint 27 ezren 35 év alatti fiatalok. A regisztrált munkanélküliek száma 2023 január óta fokozatos csökkentést mutat a havi szintű adatoknál, ezen belül is a 35 év alatti fiatalok esetében figyelhető meg jelentősebb zsugorodás.

Az infláció kedvezőbben alakult, mint ahogyan az NBU azt korábban, még februári előrejelzésében kiadta.

A gazdasági növekedés motorja, az üzleti aktivitás további erősödést mutat 2024 első negyedévében. Fokozatosan javul az üzleti hangulat Ukrajnában, ami kedvezően befolyásolja a vállalkozások számát, működését. A mezőgazdaságban sikerült az idényt megfelelően indítani: a legtöbb bevethető földterületet megművelték, az állattenyésztési ágazatban a gazdák további élénkülésről számoltak be.

 

Nyugati lélegeztetőgépen az ország

Az államháztartási egyensúly a háború fennállása előtt is kényes része volt az ukrán gazdaságnak, a harcok kirobbanása óta pedig kritikus eleme lett. 2024 márciusában az államháztartási hiány nem változott az előző évihez képest, január és március között inkább kisebb volt a deficit, mint a 2023-as évben. Ez elsősorban a bevételek további növekedésének volt köszönhető, a kiadások kisebb mértékű növekedése mellett.

Poland To Grant Households An Allowance To Purchase Coal For Winter Heating
Ukrán hrivnya bankjegyek. Fotó: NurPhoto/AFP/Artur Widak

Márciusban a költségvetési szükségletek fedezésére főként a nemzetközi partnerektől kapott rekordmagas, kilencmilliárd dollár értékű pénzügyi támogatások nyújtottak segítséget.

Kérdéses, hogy Ukrajna az államháztartási egyensúlyt mennyire tudja fenntartani, valamint hogy a nemzetközi pénzügyi segítségek nélkül is képes lenne-e fenntartani a fizetőképességét, állapítja meg az elemzés.

 

Borítókép: Az Ukrajna Anya emlékmű, a nagy ukrán zászló, a Dnyipro folyó és a bal parti lakónegyed a kijevi Pecserszk Lavra harangtornyából  2023. november 22-én (Fotó: NurPhoto/AFP/Oleksandr Khomenko)

 



 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.