Orosz–ukrán háború: mérgező anyagot vetnek be az ukránok?

Ukrajna a mérgező anyagok alkalmazásának kiterjesztését tervezi az orosz–ukrán háború zónájában – jelentette ki Igor Kirillov altábornagy, az orosz fegyveres erők sugár-, vegy- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka kedden videón közölt sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI2024. 05. 28. 21:10
Az ukrán katonák reménytelen harcot vívnak az orosz–ukrán háború frontján (Fotó: Anadolu via AFP/Diego Herrera Carcedo)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háborúban bevetett mérgező anyagok nagyarányú felhasználásának tervéről tanúskodik, hogy Ukrajna nyilvánvalóan túlzott mennyiségben igényelte ellenszerek, gázálarcok és egyéb személyi védőfelszerelés szállítását, erről beszélt a sajtónak Kirillov.

 

A tábornok szerint az orosz fél rögzítette, hogy az ukrán hadsereg irritáló hatású klórpikrint alkalmaz, gyakran klóracetofenonnal keverve, Donyeck, Bohdanivka, Horlivka, Kreminna és Artyomovszk környékén. Kirillov elmondta, hogy a klóracetofenont zavargások ellen szokták bevetni, a klórpikrin a vegyifegyver-tilalmi egyezmény 3. tilalmi jegyzékében szerepel.

Állítása szerint megerősítést nyertek olyan esetek is, amikor az ukrán fegyveres erők más vegyi anyagokat tartalmazó lőszereket és gránátokat vetettek be az orosz–ukrán háborúban. Az orosz védelmi minisztérium szerint egyébként az orosz erők hatból öt frontszakaszon előrenyomultak, és 14 ukrán ellenrohamot vertek vissza az elmúlt nap folyamán. A keddi hadijelentés értelmében az ukrán hadseregnek több mint ezerhétszáz katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén.

A tárca a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egy MiG–29-es repülőgépet, négy gyalogsági harcjárművet, köztük egy Bradleyt, hat páncélozott harcjárművet, három-három ukrán Bohdana és lengyel Krab, továbbá egy francia CAESAR önjáró, valamint hat amerikai M777-es egy brit FH–70-es vontatott tarackot, egy ATACMS operatív-taktikai rakétát, hét francia HAMMER irányított légi bombát, egy HIMARS-rakétát, továbbá 36 drónt.

Európában haknizik az ukrán elnök

Eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök folytatta az európai körútját. Az államfő kedden Portugáliába érkezett, majd be is jelentették, hogy a két ország biztonsági megállapodást kötött egymással. A tíz évre szóló egyezményt, amelynek értelmében Portugália az idén 126 millió euró (48 milliárd forint) értékben nyújt támogatást a kijevi vezetésnek.

Zelenszkij hétfőn, valamint kedden szintén bilaterális biztonsági megállapodásokat írt alá Spanyolországgal, illetve Belgiummal. Ukrajna eddig több partnerével, a többi között Németországgal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával is kötött hasonló egyezményeket. 

Volodimir Zelenszkij ezúttal Portugáliában járt a pénzgyűjtő körútján (Forrás: AFP)
Volodimir Zelenszkij ezúttal Portugáliában járt a pénzgyűjtő körútján (Forrás: AFP)

Putyin szerint eldőlt a háború

Az ukrán hadsereg nem képes megfordítani a háború menetét, és minél több kísérletet tesz erre, annál nagyobb veszteségeket fog elszenvedni – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök újságíróknak kedden Taskentben. – Nem sikerül áttörést elérniük a csatatéren. És minél több lesz a kísérlet, annál nagyobb lesz a veszteség, és a veszteségek messze nem az ukrán fegyveres erők javára szólnak – mondta Putyin. – Ebben van ma Ukrajna problémája és tragédiája, ők nem tekintik sajátjuknak ezeket az embereket. Ma nem védik az ukrán nép érdekeit. Remélem, hogy az emberek végül ezt meg fogják érezni – tette hozzá. Azt hangoztatta, hogy a NATO-országok képviselőinek tudatában kellene lenniük annak, hogy mivel játszanak, amikor arról beszélnek, hogy engedélyezni szándékozzák Ukrajnának, hogy nyugati fegyverekkel Oroszország nemzetközileg elismert területére csapásokat mérjen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a háború már eldőlt (Forrás: AFP)
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a háború már eldőlt (Forrás: AFP)

Ez komoly dolog. Mi természetesen a legszorosabban figyelemmel követjük, nézzük

– mondta az ügyről a szövetségen belül zajló vitáról. Putyin arra figyelmeztetett, hogy abban az esetben, ha az ukrán fegyveres erők nagy hatótávolságú fegyvereket vetnek be, Moszkvának újabb döntést kell hoznia az ütköző övezet ügyében. Elmondta, hogy a „különleges hadművelet” fő eseményei jelenleg Harkiv környékén zajlanak. A Nyugatot vádolta meg az ebben az irányban elindított orosz támadás kiprovokálásával.

Hiszen talán egy hónappal ezelőtt bejelentettem: ha továbbra is orosz területen lévő lakónegyedeket támadnak, akkor kénytelenek leszünk egy biztonsági övezetet létrehozni. Mi erre tértünk át

– mondta. Közölte: Oroszország tudatában van annak, hogy nyugati kiképzők zsoldosoknak álcázva nyugati fegyverzeteket szolgálnak ki Ukrajnában. Az elnök úgy tudja, hogy egyre nehezebben tudják eltitkolni az elszenvedett veszteségeket. Rámutatott, hogy a nyugati katonák, ha megjelennek Ukrajnában, szintén orosz fegyveres erők célterületén tartózkodnak majd. – Továbbra is azt fogjuk tenni, amit jónak látunk. Függetlenül attól, hogy ki található ukrán területen – fogalmazott Putyin.

Borítókép: Az ukrán katonák reménytelen harcot vívnak az orosz–ukrán háború frontján (Fotó: Anadolu via AFP/Diego Herrera Carcedo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.