Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Orosz–ukrán háború: mutatjuk, mit ígért a spanyol miniszterelnök Zelenszkijnek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn személyesen látogatott el Madridba, hogy Pedro Sánchez kormányfővel egy kétoldalú megállapodást írjon alá Kijev támogatásáról.

2024. 05. 27. 17:02
Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország közel négyszáz milliárd forintnak megfelelő katonai támogatást nyújt Ukrajnának – jelentette be a spanyol miniszterelnök. Pedro Sánchez hétfőn személyesen fogadta a kormánypalotában Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki eredetileg május 17-én érkezett volna Madridba, de a háború alakulása miatt el kellett halasztania az utazást.

A két vezető a találkozón aláírt egy kétoldalú biztonsági megállapodást, amiben Spanyolország vállalta, hogy idén több mint egymilliárd euró értékben katonai és más típusú támogatást nyújt Kijevnek az oroszok elleni háborúban. Pedro Sánchez kormányfő elmondta, hogy ezzel a cél, hogy az ukránok képesek legyenek megvédeni magukat az orosz agresszió további eszkalációja esetén is.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint Spanyolország az egyezségben vállalta azt is, hogy segíti Ukrajna területi integritásának helyreállítását az 1991 óta nemzetközileg elismert határain belül, továbbá minden értelemben növeli Ukrajna ellenálló képességét, támogatja gazdasági stabilitásának visszaállítását, az ország újjáépítését, valamint előmozdítja Ukrajna integrációját az Európai Unióba és a NATO-ba.

Sánchez a sajtótájékoztatón jó barátnak nevezte Zelenszkijt, majd kiemelte, hogy Spanyolország az orosz agresszió kezdete óta elkötelezett Ukrajna oldalán és ez a jövőben is így marad, ennek megerősítéseként írták alá a megállapodást. Többszöri újságírói kérdésre végül elmondta azt is, hogy a fegyverszállítmányban egyebek mellett Patriot légvédelmi rakéták, Leopard tankok és lőszerek lesznek majd.

Zelenszkij megköszönte Spanyolország eddigi és újabb támogatását is, az aláírt egyezményt pedig stratégiai fontosságúnak minősítette.

– Először is szeretnék köszönetet mondani a spanyol népnek, az országnak és a miniszterelnöknek a segítségért. Spanyolország megbízható partner, és az első naptól kezdve segít nekünk, hogy megvédhessük magunkat az orosz agresszióval szemben. A spanyol kormányfő nem volt közömbös, amikor az orosz rakéták elkezdték elpusztítani városainkat és megölni a gyermekeinket, majd Spanyolország nem volt gyenge a fontos politikai döntések meghozatalakor sem

 – fogalmazott az ukrán elnök. 

Zelenszkij a sajtótájékoztató után a királyi palotába ment, hogy ismét találkozzon VI. Fülöppel, aki személyesen fogadta őt hétfő délben a madridi repülőtéren.

Az ukrán elnöknek szervezett, negyven fő részvételével lezajlott királyi ebéd közben a spanyol uralkodó kijelentette, hogy teljes mellszélességgel támogatja Ukrajnát, mivel joga van ahhoz, hogy megvédje magát az orosz agresszióval szemben. Majd Sánchezt követően ő is megerősítette, hogy Spanyolország mindaddig ott fog állni Kijev mellett, ameddig az oroszok támadásai véget nem érnek. 

Volodimir Zelenszkij vasárnap ismét arra szólította fel a világ vezetőit, hogy a győzelem érdekében növeljék a támogatást elsősorban a légvédelem terén és küldjenek újabb fegyvereket Kijev számára.

– Nem létezik olyan nemzet, amely egyedül, segítség nélkül meg tudja állítani ezt a háborút. Szükség van a világ vezetőinek elkötelezettségére

 – mondta Zelenszkij, majd hozzáfűzte: – Mindannyian tudjuk, kivel van dolgunk. Zelenszkij most látogatott el először Spanyolországba a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok részeként, bár tavaly októberben már részt vett egy uniós csúcstalálkozón a spanyol EU-elnökség idején. Madrid a mostani látogatást igyekezett a lehető legnagyobb titoktartás mellett megszervezni, és nem is jelentették be hivatalosan Zelenszkij érkezésének időpontját.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel találkozott (Fotó: AFP/Oscar Del Pozo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.