Világháborúra figyelmeztet az orosz parlamenti elnök

Az orosz parlament alsóházának elnöke arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna súlyos globális háborúba rántja az Egyesült Államokat és Európát, és csütörtökön arra szólította fel a nyugati vezetőket, hogy felelősségteljesen cselekedjenek a világháború elkerülése érdekében.

2024. 05. 16. 16:21
Vjacseszlav Volodin szerint közeleg a világháború (Fotó: AFP/NATALIA KOLESNIKOVA)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború az 1962-es kubai rakétaválság óta a legsúlyosabb romlást idézte elő az Oroszország és a Nyugat közötti kapcsolatokban. Oroszország most a frontvonal mentén nyomul előre Ukrajnában – írja a Reuters hírügynökség. Vjacseszlav Volodin, az állami duma elnöke, aki Putyin közeli szövetségese és az orosz Biztonsági Tanács tagja, most arra figyelmeztetett, hogy egy újabb világháború kirobbanása fenyeget.

A kijevi rezsim egy nagy háborúba rántja bele az Egyesült Államokat és az európai országokat. Ez az út olyan tragédiához vezet, amely az egész emberiséget érintheti

– fogalmazott Volodin. Hozzátette, az ukrán törvényhozók megpróbálják meggyőzni az Egyesült Államokat, hogy Kijev engedélyezze, hogy az Egyesült Államok által szállított fegyverekkel csapást mérjen orosz területre.

A nyugati politikusoknak fel kell ismerniük a felelősségüket, és mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a helyzet ne fajuljon globális katasztrófává

– mondta.

Tegnap Antony Blinken amerikai külügyminiszter Denisz Smihal ukrán kormányfővel tárgyalt. A tárcavezető elmondta, hogy Washington nem bátorította vagy tette lehetővé az Ukrajnán kívüli csapásokat, de végső soron Ukrajnának magának kell döntenie arról, hogy miként vezeti ezt a háborút – fogalmazott sejtelmesen az amerikai külügyminiszter.

Ukrajna szerint joga van orosz célpontokat támadni, az Egyesült Államok azonban a szélesebb körű kockázatok miatt óvakodik attól, hogy fegyvereit a világ legnagyobb atomhatalma, Oroszország elleni közvetlen támadásban használják. Putyin és Joe Biden amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy egy közvetlen konfrontáció Oroszország és az Egyesült Államok vezette NATO katonai szövetség között a harmadik világháborút válthatná ki.

Oroszország többször is arra figyelmeztetett az elmúlt hetekben, hogy az amerikai és nyugati fegyverek Oroszországon belüli célpontok elleni bevetése a konfrontáció új szintjét válthatja ki – és Putyin taktikai atomfegyvergyakorlatokat rendelt el, részben válaszul a nyugati nyilatkozatokra.

Borítókép: Vjacseszlav Volodin szerint közeleg a világháború (Fotó: AFP/NATALIA KOLESNIKOVA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.