Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

„Ha a magyarság ukránként határozná meg magát, nagyobb esélye lenne”

Ha a magyarság valamilyen szexuális kisebbségként, állatfajként, esetleg ukránként határozná meg magát, nagyobb esélye lenne – jelentette ki a Magyar Külügyi Intézet Románia-szakértője.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem számít Európában a magyarellenesség – jelentette ki Pászkán Zsolt, a Magyar Külügyi Intézet Románia-szakértője annak kapcsán, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR) gond nélkül felvette soraiba az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti frakciója. 

A Maszol erdélyi portálnak nyilatkozó elemző úgy vélte, talán, ha a magyarság valamilyen szexuális kisebbségként, állatfajként, esetleg ukránként határozná meg magát, nagyobb esélye lenne. 

Egyelőre a többi európai kisebbségi nemzeti közösséggel együtt, mi, magyarok sem számíthatunk túl nagy érzékenységre

 – jegyezte meg Pászkán.

A szakértő emlékeztetett arra: nemcsak az AUR esetében nem számított és számít a magyarellenesség az Európai Parlamentben. 

Soha nem volt arra példa, hogy a néppárti, a szocialista frakció, vagy akár a Renew büntette, bírálta volna román tagpártjaik magyarellenes kirohanásait, pedig ezekből volt elég

 – mondta Pászkán Zsolt.

Az elemzőnek ugyanakkor kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy segítheti-e a nemzetközi porond az AUR, illetve George Simion pártelnök romániai népszerűségét. Szerinte az ECR-tagság felgyorsítja az AUR elszakadását a romániai terepen érdekesnek, relevánsnak számító témáktól, mivel az európai napirend nem feltétlenül esik egybe a bukarestivel. 

Az, hogy a Romániában is érthető témákban, mint például Ukrajna támogatása kénytelen lesz hátraarcot végrehajtani, sokkal többet árthat az AUR-nak, mint amennyit az ECR-tagsággal nyerni remélt

 – véli Pászkán Zsolt. 

ORBÁN Viktor; MELONI, Giorgia
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón az olasz miniszterelnöki hivatalban, a római Chigi palotában 2024. június 24-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Mint arról már beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, Rómában megerősítette a Fidesz korábbi álláspontját, miszerint azért nem csatlakozik az ECR frakciójához, mert abban az AUR képviselői is helyet foglalnak. Közben az egyik AUR-os EP-képviselő, Claudiu Tarziu békülékeny hangot ütött meg, szerinte a kommunikáció hiánya jelenti a problémát a Fidesszel kapcsolatban.

Patthelyzet alakult ki. A legmagasabb szinten kell párbeszédet folytatni

 – idézte a Politico a román politikust. 

Az AUR egyébként nemrég döntött arról, hogy George Simion pártelnök indul az ősszel esedékes államfőválasztáson. A megmérettetésre bejelentkezett a június 9-i választásokon az SOS Romania párt listavezetőjeként európai parlamenti mandátumot szerzett Diana Sosoaca szenátor is. Az ugyancsak magyargyűlölő kijelentéseiről ismert politikus egy májusi közvélemény-kutatás adatai szerint Románia második legismertebb politikusává vált Victor Ponta volt kormányfő után. A SOS Románia egy vadonatúj – az Alternatíva Németországért  által kezdeményezett – frakcióhoz csatlakozik két képviselőjével az Európai Parlamentben. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay, NoName_13)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.