Lavrov szerint a Nyugat blokkosítaná a világot

Az orosz külügyminiszter úgy véli, hogy erősödni fog a BRICS szerepe a globális problémák megoldásában. Lavrov kijelentette, hogy egyre több ország érdeklődik a közös munka iránt.

2024. 06. 12. 7:21
LAVROV, Szergej; VANG Ji
Nyizsnij Novgorod, 2024. június 10. Vang Ji kínai (b) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a legnagyobb feltörekvõ országokat tömörítõ BRICS-csoport külügyminisztereinek tanácskozásán Nyizsnyij Novgorodban 2024. június 10-én. MTI/AP/Roman Jarovicin Fotó: Roman Jarovicin
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A rasszista megközelítést gyakorló Nyugattal ellentétben a BRICS nem törekszik globális dominanciára – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a BRICS-országok külügyminisztereinek oroszországi találkozóját követő sajtótájékoztatón.

Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálatának felvétele a résztvevőkről a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő BRICS-csoport külügyminisztereinek tanácskozásán Nyizsnyij Novgorodban 2024. június 10-én. Balról jobbra: Dammu Ravi, az indiai külügyminisztérium gazdasági kapcsolatokért felelős titkára, Számeh Sukri egyiptomi, Naledi Pandor dél-afrikai, Vang Ji kínai, Szergej Lavrov orosz, Mauro Vieira brazil külügyminiszter, Abdalláh bin Zajid an-Nahajan sejk, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere, Taye Atske Selassie etióp és Ali Bagheri Káni iráni külügyminiszter. (Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)
A legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő BRICS-csoport külügyminisztereinek tanácskozása Nyizsnyij Novgorodban 2024. június 10-én. Balról jobbra: Dammu Ravi, az indiai külügyminisztérium gazdasági kapcsolatokért felelős titkára, Számeh Sukri egyiptomi, Naledi Pandor dél-afrikai, Vang Ji kínai, Szergej Lavrov orosz, Mauro Vieira brazil külügyminiszter, Abdalláh bin Zajid an-Nahajan sejk, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere, Taye Atske Selassie etióp és Ali Bagheri Káni iráni külügyminiszter. Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

A multipolaritás nem egy bizonyos állam vagy nemzetcsoport kívánságaitól függ. A multipolaritás vagy policentrizmus, ahogy mi is nevezzük, egy objektíven fejlődő történelmi folyamat, amelyet nem lehet megállítani

 – mondta Lavrov, aki hozzátette: a Nyugat az, amely megpróbálja különböző blokkokra osztani a világot.

 

Lavrov: Egyre nagyobb szerep jut a BRICS-nek

Oroszország külügyminisztere kijelentette, hogy a BRICS terjeszkedése egyértelműen jelzi a többpólusú világ létrejöttét, és közölte, hogy aktívan dolgoznak a nemzeti valutában történő fizetési platform kifejlesztésén.

Aktív munka folyik a tavalyi johannesburgi csúcson meghozott döntések végrehajtása érdekében, különös tekintettel a nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer fejlesztésére, a kölcsönös kereskedelemben a nemzeti valutában történő elszámolások platformjának kialakítására

 – mondta a tárcavezető Nyizsnyij Novgorodban.

Lavrov úgy véli, hogy a BRICS szerepe a globális problémák megoldásában csak erősödni fog, és kijelentette, hogy egyre több ország érdeklődik a közös munka iránt.

 

Borítókép: Vang Ji kínai (b) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő BRICS-csoport külügyminisztereinek tanácskozásán Nyizsnyij Novgorodban 2024. június 10-én (Fotó: MTI/AP/Roman Jarovicin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.