Lecsapott a nemzetközi drogbandára a rendőrség

A bűnszövetkezet nagy mennyiségű cannabisszal és heroinnal kereskedett Európában.

Forrás: MTI2024. 06. 25. 14:11
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia, a spanyol és török bűnüldöző hatóságok közös műveletének keretében letartóztattak 42 embert Spanyolországban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy drogkereskedő bűnbanda tagjai – közölte kedden az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol. Az ügynökség sajtóközleménye szerint a bűnszövetkezet nagy mennyiségű cannabisszal és heroinnal kereskedett Európában.

A rendőrségi akció keretében őrizetbe vették a bűnözői csoport vezetőjét is, aki hamis személyazonossággal tartózkodott Spanyolországban. A hatóságok emellett házkutatásokat tartottak, amelyeknek köszönhetően hat beltéri marihuánaültetvényt is felszámoltak. A műveletben több mint két tonna cannabist, számos más kábítószert, lőfegyvereket, lőszereket, egy tucat luxusautót és százezer euró készpénzt foglaltak le.

A nyomozás során kiderült, hogy a bűnözők a nemzetközi drogkereskedelemre specializálódtak, és évek óta importáltak kábítószert Spanyolországba, heroint, de nagy mennyiségű cannabist és hasist is.

Az Europol megjegyzi, hogy az EU-ba irányuló heroincsempészethez a bűnözők a Törökországból induló kompokat használják.

Ennek oka, hogy az európai piacra szánt heroin nagykereskedelmét irányító bűnszövetkezetek főként onnan származnak

– olvasható a sajtóközleményben. A hatóságok úgy vélik, hogy a bűnszövetkezet kezdetben a heroinkereskedelemre összpontosított, majd később áttért a cannabiskereskedelemre. Az Europol megjegyezte, hogy az Európában fogyasztott heroin fő származási országának számító Afganisztánban az uralmon lévő tálibok 2022-ben kábítószer-tilalmat hirdettek, ami a heroin elérhetőségének csökkenését idézte elő az EU-ban. E változások miatt a drogkereskedők a piaci réseket más kábítószerekkel töltik ki – mutatott rá a hágai szervezet.

Borítókép: Drogbanda tagjait tartóztatja le a spanyol rendőrség (Fotó: AFP/Jorge Guerrero)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.