Magyarország negyedik uniós tagállamként nyit nagykövetséget Laoszban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken megnyitotta a magyar nagykövetséget a laoszi fővárosban, Vientiánban, ezzel Magyarország a negyedik európai uniós tagállam, amely nagykövetséggel rendelkezik a délkelet-ázsiai országban.

Forrás: MTI2024. 06. 14. 10:34
SZIJJÁRTÓ Péter
A Motherson Csoport leányvállalati találkozója Budapesten Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a megnyitó ünnepségen beszédében felidézte: Magyarország és Laosz már több mint hatvan éve létesített diplomáciai kapcsolatokat, de csak öt évvel ezelőtt emelték együttműködésüket a stratégiai partnerség szintjére. Azóta Laosz nagykövetséget nyitott Budapesten, és most Magyarország is megnyitja nagykövetségét Vientiánban – emelte ki.

Megjegyezte: Magyarország Németország, Franciaország és Luxemburg utána a negyedik uniós tagállam, amely nagykövetséget nyit Vientiánban. Elmondta: 

Olyan világban élünk, amely korábban nem látott kihívásokat hozott magával, a globális biztonsági helyzet a hidegháborús időkre emlékeztet, és fennáll a veszély, hogy ennek a helyzetnek a hosszú távú hatása az lesz, hogy ismét blokkokra szakad a világ. A magyarok nagyon is tudják, milyen ez, hiszen amikor legutóbb blokkokra tagolódott a világ, negyven évet vesztettek el az életükből, és nem akarják ezt ismét megtapasztalni.

Kiemelte: ezért fontosnak tartják, hogy a következő években a világra inkább a kapcsolatépítés és a globális együttműködés legyen jellemző. Ehhez a globális politikai rendszernek is meg kell változnia: a folytonos ítélkezést és kioktatást a kölcsönös tiszteletnek kell felváltania, jelenleg ez hiányzik ugyanis leginkább a nemzetközi politikából – jelentette ki. Hozzáfűzte: meg kell hallgatni egymást, beszélni kell egymással, meg kell próbálni megérteni egymást a megbélyegzés, a kioktatás és az ítélkezés helyett.

A miniszter úgy látja, laoszi partnerével egyetértenek a kölcsönös tisztelet, a párbeszéd fontosságában. Bár országaik több mint tízezer kilométerre vannak egymástól, ezen közös álláspontjuknak köszönhetően sikeres politikai és gazdasági együttműködést építettek ki. A kapcsolatépítést segíti, hogy történelme során mindkét ország sokat küzdött a szabadságért – tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta a személyes jelenlét jelentőségét a nemzetközi kapcsolatépítésben. Magyar vállalatok kétszázmillió dollár értékben hajtottak végre beruházásokat az elmúlt években Laoszban, elsősorban a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és a közigazgatás fejlesztése területén – közölte.
Hozzátette: az együttműködés sikerességét bizonyítja, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom idén már az ötvenszeresére emelkedett.
A miniszter kiemelte az oktatási együttműködés jelentőségét: évente 150 laoszi hallgató kap lehetőséget magyarországi tanulmányok folytatására, ők hazatérve segíthetik a kétoldalú kapcsolatépítést.

A tárcavezető kitért rá: az idei év azért különleges, mert jelenleg Laosz a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) elnöke, Magyarország pedig az Európai Unió soros elnöke lesz hamarosan. 

Mindez jó esélyt ad arra, hogy fejlesszék a kapcsolatokat Európa és Délkelet-Ázsia között, ami új lendületet, új energiát hozhat az uniónak – vélekedett.
 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az indiai autóipari alkatrészgyártó Motherson-csoport leányvállalati találkozóján az MVM Dome-ban 2024. június 6-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.