Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Oroszország több gázt szállított Európának, mint az Egyesült Államok

Az elmúlt hónapban az EU-ba, Nagy-Britanniába, Svájcba, Szerbiába, Bosznia-Hercegovinába és Észak-Macedóniába irányuló szállítások 15 százalékát tették ki az orosz források.

Forrás: unian.ua2024. 06. 16. 9:39
Egy munkás sétál a gázvezetékek mellett
Egy munkás sétál a gázvezetékek mellett Fotó: Michael Sohn / POOL / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban az Oroszországból Európába irányuló gázimport csaknem két év után először haladta meg az USA-ból származó beszerzést, annak ellenére, hogy az európai országok megpróbálták elhagyni az orosz fosszilis tüzelőanyagokat – írja az Unian.ua ukrán portál a Financial Timesra hivatkozva. 

Az elmúlt hónapban az EU-ba, Nagy-Britanniába, Svájcba, Szerbiába, Bosznia-Hercegovinába és Észak-Macedóniába irányuló szállítások 15 százalékát tették ki az orosz vezetékes gáz és LNG. Az amerikai LNG a régióba irányuló összes szállítmány 14 százalékát tette ki, ami 2022 augusztusa óta a legalacsonyabb érték.

Idén lejár az Ukrajna és Oroszország közötti tranzitszerződés is, ami veszélyezteti az ezen az útvonalon áthaladó gázáramlást. Az Európai Bizottság támogatja az EU és Azerbajdzsán közötti déli gázfolyosó vezetékek kapacitásának bővítésére irányuló erőfeszítéseket – hívja fel a figyelmet a lap.

Az EU magas rangú képviselője kijelentette, hogy ezen az útvonalon a szállítások még nem elegendők az Ukrajnán keresztül érkező 14 milliárd köbméter orosz gáz pótlására.

Borítókép: Egy munkás sétál a gázvezetékek mellett (Fotó: AFP/Michael Sohn)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.