Következő mérkőzések
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Petr Fiala: Oroszországnak is köze lehetett a prágai gyújtogatási kísérlethez

Oroszországnak is köze lehetett a prágai gyújtogatási kísérlethez, amelynek kapcsán a múlt hét végén őrizetbe vettek egy külföldi állampolgárt − közölte hétfőn Petr Fiala cseh kormányfő.

Forrás: MTI2024. 06. 11. 7:11
Petr Fiala cseh miniszterelnök
Petr Fiala cseh miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petr Fiala szerint nem kizárt, „inkább nagyon valószínű”, hogy a gyújtogatási kísérletben Oroszország is érintett.

Fennáll az a gyanú, hogy a támadást Oroszországból szervezték és finanszírozták. Ez része a hibrid hadviselésnek, ami ellen védekeznünk kell

− mondta a cseh kormányfő újságíróknak.

Martin Vondrásek cseh rendőrfőkapitány a nemzetbiztonsági tanács ülése utáni sajtótájékoztatón jelentette be, hogy előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Prágában a szándékos gyújtogatás elkövetésének gyanújával elfogott külföldit.

Terrorista támadásért a külföldi állampolgár akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat

− jegyezte meg Vondrásek.

A hivatalos közlemény szerint a dél-amerikai gyanúsított csütörtökre virradóra megpróbálta felgyújtani a prágai közlekedési vállalat egyik nagy garázsát Klícov városrészben. Részleteket a hatóságok nem közöltek. A rendőrfőkapitány szerint csak a garázs alkalmazottai lélekjelenlétének köszönhető, hogy a gyújtogatás nem járt sikerrel és nem okozott nagyobb kárt.

Martin Vondrásek szerint a külföldi öt nappal korábban érkezett Csehországba. A garázs kamerarendszerei által készített fényképek alapján és a közösségi média segítségével a rendőrség már szombaton reggel elfogta.

A gyújtogatási kísérlet után a hét végén Prágában megszigorították a biztonsági intézkedéseket.

A rendőrség és a titkosszolgálatok értesülései alapján elmondható, hogy a lakosságot jelenleg nem fenyegeti semmilyen veszély

− szögezte le Vít Rakusan belügyminiszter.
Borítókép: Petr Fiala cseh miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.