Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Putyin megérkezett Vietnámba + videó

Vietnámban folytatta távol-keleti útját Vlagyimir Putyin orosz elnök, az országba csütörtök reggel érkezett meg észak-koreai látogatása után. A látogatás napján megjelent véleménycikkében az államfő a vietnámi–orosz kapcsolatokon túl megköszönte az ázsiai országnak az orosz–ukrán háborúban képviselt álláspontját.

2024. 06. 20. 6:45
Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalos látogatásra érkezik a vietnami Hanoiba 2024. június 20-án. Fotó: Nhac Nguyen Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hanoi repülőterén vörös szőnyeggel fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Tran Hong Ha vietnámi miniszterelnök-helyettes, valamint Le Hoai Trung, a Vietnámi Kommunista Párt (VKP) központi bizottságának titkára – számolt be csütörtök reggel a Reuters hírügynökség. A keleti nagyhatalom államfője észak-koreai vizitje után érkezett az ázsiai országba, a látogatás apropóján Putyin a VKP hivatalos, Nhan Dan nevű lapjának hasábjain osztotta meg véleményét a vietnámi–orosz kapcsolatokról, ám röviden kitért az ukrajnai helyzetre is.

Kiemelte, a két ország között a kereskedelmi együttműködés jelentős fejlődésen ment keresztül, tavaly nyolc százalékkal nőtt a kétoldalú kereskedelem, amely már az idei év első felében is egyre nagyobb méreteket öltött. Az energetika területére rátérve pedig tudatta, A Roszatom orosz atomenergia vállalat segítségével nukleáris tudományos és technológiai központot hoznának létre Vietnámban.

Az orosz elnök kifejtette, hálásak az ázsiai országnak, amiért kiegyensúlyozott álláspontot képviselnek a konfliktussal kapcsolatban, és támogatják a békés rendezést.

A vietnámi vezetés nem ítélte el az ukrajnai háborút, amit a nyugati hatalmak nem néznek jó szemmel – hangsúlyozta a Reuters. A hírügynökség azonban megjegyezte azt is, hogy Észak-Koreával ellentétben az ázsiai ország meglehetősen óvatos politikát folytat, és igyekszik jó kapcsolatokat ápolni mind az Egyesült Államokkal, mind az Európai Unióval.

Tervek szerint Putyin a nap folyamán vietnámi vezetőkkel fog tárgyalni. Helyi lapok hangsúlyozták, Putyin ez idáig négyszer járt Vietnámban – legutóbb 2017-ben az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján –, a mostani látogatás célja többek közt, hogy tovább mélyítsék a vietnámi–orosz stratégiai partnerséget

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalos látogatásra érkezik a vietnámi Hanoiba 2024. június 20-án (Fotó: AFP/Nhac Nguyen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.