Retteg a jobboldal sikerétől az elnök

Aki kritikus Brüsszellel szemben, az automatikusan Európa-ellenes, legalábbis így vélekedhet a német elnök.

Forrás: MTI2024. 06. 25. 21:01
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frank-Walter Steinmeier német államfő arra figyelmeztetett kedden, hogy az európai parlamenti választásokon megerősödött populisták sikere károkat okozhat az Európai Uniónak.

Franciaországban, Ausztriában és Németországban is olyan eredmények születtek, amelyek azt mutatják, hogy jelentősen többen szavaztak az Európa-ellenes populista erőkre

– mondta Steinmeier a Bayerischer Rundfunk regionális közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában.

 – Nem teljesen veszélytelen, ha Európa szívében két-három nagy ország bomlasztási erőfeszítéseket vagy tendenciákat mutat – emelte ki.

Ezek a németországi és franciaországi választási eredmények már aggodalomra adnak okot

– tette hozzá. Az államfő kiemelte, hogy Németország keleti és nyugati területein eltérőek voltak a választási eredmények. Egyben úgy fogalmazott, nem segít állandóan az ország hanyatlásával kapcsolatos jóslásokba bocsátkozni egy olyan helyzetben, amelyben a válságok szinte mindennaposokká váltak. A politikának arra kell szerinte törekednie, hogy a lakosság igényeit megfelelően kielégítse, és egész egyszerűen jelen legyen.

Steinmeier egyben kijelentette, hogy nem kizárólag a koronavírus-járvány tehető felelőssé azért, hogy a német fiatalok ma már inkább a szélsőjobbra szavaznak. Elismerte, hogy ez is hozzájárult a probléma kialakulásához, és alábecsülték egyes karanténintézkedések hosszú távú hatásait, különösen a fiatalokra nézve.

Borítókép: Frank-Walter Steinmeier német államfő (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Karmann)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.