Az illegális migránsok ellen tüntettek a spanyolországi Kanári-szigeteken

A helyieknek elegük van abból, hogy naponta százával érkeznek az afrikai menekültek a szigetcsoport tagjaira, akik miatt ráadásul egyre nagyobb bizonytalanságban kénytelenek élni.

2024. 07. 07. 11:11
Rendőrök ápolják a migránsokat a Vöröskereszt sátra mellett Puerto de los Cristianosban, a Kanári-szigeteken, Tenerifén, 2024. május 8-án (Photo by DESIREE MARTIN / AFP)
Rendőrök ápolják a migránsokat a Vöröskereszt sátra mellett Puerto de los Cristianosban, a Kanári-szigeteken, Tenerifén, 2024. május 8-án (Photo by DESIREE MARTIN / AFP) Fotó: Photo by DESIREE MARTIN / AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az illegális migráció és a baloldali kormány ellen tüntettek szombaton a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken. Emberek százai vonultak utcára két nagyvárosban, Las Palmas de Gran Canarián és Santa Cruz de Tenerifén, hogy kifejezzék egyet nem értésüket a migránsok tömeges érkezésével, és egyben a kormány tétlenségével szemben. A tüntetők transzparenseiken árulónak nevezték Pedro Sánchezt, felvonulás közben pedig hangosan, káromkodva szidalmazták a szocialista miniszterelnököt, illetve követelték azonnali lemondását is.

A kanári-szigetekieknek elegük van abból, hogy naponta kötnek ki újabb és újabb illegális bevándorlók a szigetcsoport tagjain, másrészt abból is, hogy egyre gyakoribbak az általuk elkövetett bűncselekmények, amelyek miatt egyre nagyobb bizonytalanságban kénytelenek élni.

Csak az elmúlt néhány napban több rablás és egy szexuális zaklatás is történt különböző spanyol városokban és mindegyiket marokkói bevándorlók követték el. Csütörtökön a magyarok körében is népszerű Marbella városában például pont egy magyar nő esett áldozatul egy 23 éves, büntetett előéletű észak-afrikai férfinak. Úgy tudni, hogy az elkövető közel egy kilométeren át, egészen a szállásáig követte a nőt, majd bement utána az épületbe, megütötte és szexuálisan bántalmazta. A feljelentés után a marbellai rendőrség a közeli Fuengirola városban kapta el a marokkóit tanúk, illetve biztonsági kamerafelvételek segítségével.

Szombaton szintén egy marokkói férfi megkéselt egy dán turistát Barcelona egyik kerületében, hogy ellophassa az óráját. A karján súlyosan vérző áldozatra néhány környéken dolgozó biztonsági őr talált rá. A katalán rendőrség már keresi az elkövetőt.

Pár napja ugyancsak marokkói férfiak egy csoportja sarokba szorított és ki akart rabolni egy férfit és a vele lévő nőt a baszkföldi San Sebastián egyik forgalmas utcáján.

A kanári-szigeteki demonstrációt mindennek ellenére mintegy negyven helyi ügyvéd próbálta meg betiltatni a legfelsőbb ügyészséggel arra hivatkozva, hogy az ilyen típusú tüntetések gyűlöletkeltőek. Végül a véleménynyilvánítási szabadság és a tüntetéshez való jog élvezett elsőbbséget a törvényszék szempontjából, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ha bármilyen gyűlölet-bűncselekmény történik a felvonuláson, akkor készen állnak a beavatkozásra.

Csak idén már közel 25 ezer illegális afrikai menekült érkezett Spanyolországba, ami dupla annyi, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ezeknek az embereknek a 77 százaléka – több mint 19 ezer fő – ráadásul a Kanári-szigeteken kötött ki. A régió vezetője tavaly óta nyomja a vészcsengőt, mivel befogadórendszerük nem alkalmas ennyi ember ellátására és egyre nehezebben bírják a nyomást. A szocialista kormány azonban ahelyett, hogy határozott lépéseket tenne Spanyolország határainak védelme érdekében, úgy próbálja tehermentesíteni a szigetcsoport tagjait, hogy migránsok ezreit helyezi át más spanyol régiókba. Ezen a héten például csak Madridba 331 afrikait vittek át az Air Europa egyik járatán.

Többségük szubszaharai állampolgár és a nyílt óceánon napokig hányódva érkezett a Kanári-szigetekre. Néhány nap múlva a szolidaritás jegyében szétosztják őket az autonóm közösségek között.

Borítókép: rendőrök ápolják a migránsokat a Vöröskereszt sátra mellett Puerto de los Cristianosban, a Kanári-szigeteken, Tenerifén, 2024. május 8-án (Photo by Desiree Martin / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.