Biden azt hiszi, még mindig a lovon ül

Többször kifakadt az őt faggató riporter felé Joe Biden amerikai elnök, aki egy az NBC amerikai hírcsatornának adott interjúval tett újabb (sikertelen) kísérletet megtépázott renoméja helyreállítására. Bár a szombati merénylet utáni televíziós beszédben a kedélyek csillapítására szólított fel, most kimutatta a foga fehérjét, és nekiment republikánus ellenfelének, Donald Trumpnak.

2024. 07. 16. 21:30
Az újraválasztásáért küzdő Joe Biden demokrata párti amerikai elnök
Az újraválasztásáért küzdő Joe Biden demokrata párti amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Dieu-Nialo Chery)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök továbbra sem hajlandó kiszállni az elnökválasztási küzdelemből, hiába kéri erre egyre több demokrata politikus és adományozó. Az államfő az NBC amerikai hírcsatornának adott interjúval tett újabb kísérletet arra, hogy eloszlassa a korával és az alkalmasságával kapcsolatos kétségeket, de inkább csak azt sikerült bizonyítania, hogy az újságírókat legfeljebb szükséges rossznak tekinti.

Biden először akkor akadt ki a veterán riporterre, Lester Holtra, amikor az a június végi televíziós vitán nyújtott teljesítményéről kérdezte – mutat rá a The New York Post amerikai napilap tudósítása. Ahelyett, hogy a kérdésre válaszolt volna, számonkérte az újságírón, hogy mért nem inkább Donald Trump volt amerikai elnök „hazugságairól” beszél.

Republikánus kihívóját később ismét támadta, éles ellentétben a Trump elleni szombati merénylet után mondott beszédével, amelyben a kedélyek megnyugtatására szólított fel. Amikor Holt erre rámutatott, sikerült alaposan zavarba hoznia az idős elnököt.

Biden akkor is zavarba jött, amikor a riporter arról kérdezte, hogy hajlandó lenne-e a szeptemberre tervezetten felül egy harmadik vitát is vállalni Trumppal.

Biden szerint az embereknek nem a közelmúlt eseményei, hanem az elmúlt három és fél évi kormányzása alapján kellene megítélnie őt. Kérdés, hogy ezzel mennyire járna jobban, ugyanis több felmérés is rámutatott, hogy az amerikai választók finoman szólva nem elégedettek például a gazdasággal kapcsolatos ténykedésével, és republikánus ellenfelét, 

Donald Trumpot alkalmasabbnak tartják a kérdés kezelésére.

A republikánus elnökjelölttel kapcsolatban Biden elismerte, hogy hiba volt a célkereszt szót használni Trumppal kapcsolatban, de azzal védekezett, hogy csak arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy összpontosítani kell arra, amit a volt elnök tesz.

Amikor Holt megkérdezte Bidentől, hogy vissza akar-e ülni a lóra, vagyis folytatni az elnökválasztási kampányt, azt válaszolta, hogy most is rajta ül.

A szellemi éleslátásom átkozottul jó

– idézte Bident az Euronews páneurópai hírportál.

Ebben azonban már saját pártjában is egyre többen kételkednek, főleg a katasztrofálisan sikerült június végi televíziós interjú után. Egyre többen latolgatják, hogy ha magától nem akar leszállni arról a hátasról, 

a saját pártja kényszerítheti rá.

Borítókép: Az újraválasztásáért küzdő Joe Biden demokrata párti amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Dieu-Nialo Chery)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.