Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Bujdosik a választást elbukó Macron

A háborúpárti francia elnök szinte eltűnt a nyilvánosság elől az előre hozott voksoláson elszenvedett vereség után. Úgy tűnik, Macron azzal próbál szavazatokat gyűjteni, hogy elbújik az emberek elől.

2024. 07. 04. 10:20
MACRON, Emmanuel; MACRON, Brigitte
Le Touquet-Paris-Plage, 2024. június 30. Emmanuel Macron francia elnök és felesége, Brigitte Macron szavazni érkezik az elõrehozott parlamenti választások elsõ fordulójában Le Touquet-Paris-Plage településen 2024. június 30-án. A több mint 49 millió választópolgár a francia parlament, a nemzetgyûlés alsóházának 577 képviselõjét választja meg öt évre. MTI/EPA/Reuters pool/Yara Nardi Fotó: Yara Nardi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hol van Macron? Ezt a kérdést tette fel cikkében a brüsszeli Politico hírportál. A francia elnök az utóbbi időben szinte elbújik a nyilvánosság elől. A tervezett nemzetközi kötelezettségvállalásoktól eltekintve csaknem két hete nem látták. A júniusi európai parlamenti választáson elszenvedett vereség és az előre hozott francia voksoláson való bukása után Macron centrista szövetsége most elkeseredett csatát vív a vezetője nélkül.

Emmanuel Macron francia elnök és felesége, Brigitte Macron szavaz az előrehozott parlamenti választások első fordulójában Le Touquet-Paris-Plage településen 2024. június 30-án. (Fotó: MTI/AP/EPA/Reuters pool/Yara Nardi)
Emmanuel Macron francia elnök és felesége, Brigitte Macron szavaz az előre hozott parlamenti választások első fordulójában Le Touquet-Paris-Plage településen 2024. június 30-án. (Fotó: MTI/AP/EPA/Reuters pool/Yara Nardi)

A Politico úgy tudja, hogy a szövetségesei nem akarják, hogy a kampány élére kerüljön a jelenlegi francia elnök.

Azt mondták neki, hogy hagyja abba [kampányt]… És valójában nem az a baj, hogy meghallotta az üzenetünket, sokkal inkább az, hogy ő kénytelen volt meghallani

 – mondta név nélkül a pártja egyik tisztviselője.

Megkopott Macron imázsa

Az elmúlt hetekben a párt több nehézsúlyú tagja lobbizott azért, hogy Macron távol maradjon a kampánytól, amit az egyik kulcsfontosságú szövetségese szükséges „demakronizációnak” nevezett. Egy miniszter még a köztévében is elismerte, hogy Macron imázsa „megkopott”.

Közben elindult a taktikázás is Franciaországban. Az 577 fős nemzetgyűlésben 76 képviselőt választottak meg a múlt vasárnapi első fordulóban, közülük 39-en az élen végzett Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN) színeiben indultak, 32-en az Új Népfront nevű baloldali szövetséghez, míg ketten Emmanuel Macron államfő Együtt nevű pártszövetségéhez tartoznak.

A nagyon magas, 66,71 százalékos részvételi arány következtében az 577 választókerületből 306-ban mind a három nagy politikai blokk – az elnöki tábor, az RN és a baloldali szövetség – jelöltjei továbbjutottak a második fordulóba. A jelöltállítás kedd este lezárult határidejéig azonban 221 körzetben visszaléptek a baloldal, a jobbközép Köztársaságiak vagy az elnöki tábor jelöltjei annak érdekében, hogy megakadályozzák az adott választókerületben az RN győzelmét, ezért végül 406 helyen ketten, 94 körzetben hárman, míg egy helyen négyen indulnak a második fordulóban.
Az első fordulóban 10,6 millió szavazattal 33,14 százalékot ért el a Nemzeti Tömörülés. A kormányzáshoz  289 képviselői hely megszerzése szükséges.
Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök és felesége, Brigitte Macron szavazni érkezik az előrehozott parlamenti választások első fordulójában Le Touquet-Paris-Plage településen 2024. június 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Yara Nardi)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.