Ebben az uniós országban drámaian csökkent a népesség

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a demográfiai kihívások hatással lesznek a jövőbeli munkaerőpiacokra és a nyugdíjkifizetésekre.

2024. 07. 25. 17:25
Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel statisztikai hivatal (GUS) szerint az elmúlt évben Lengyelországban több mint 140 ezerrel több halálesetet regisztráltak, mint születést. Egyre szembetűnőbb a demográfiai hanyatlás az országban. Idén májusban 32 ezer halálozást regisztráltak, míg születésből mindössze 21 ezret. Június hasonló mintát követett 29 ezer halálozással, szemben a 19 ezer születéssel. Az elmúlt 12 hónapban Lengyelországban 259 ezer születés és 403 ezer halálozás történt.

Az Európai Unión belül Lengyelországban az egyik legnagyobb a népességfogyás.

Az EU 27 országa közül hétben csökkent a népesség, míg a maradék húszban nőtt a lakosság száma, élén Spanyolországgal (+525 ezer), Németországgal (+330 ezer) és Franciaországgal (+229 ezer), ezekben az országban a bevándorlás miatt ugrott meg a népességszám.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a demográfiai kihívások hatással lesznek a jövőbeli munkaerőpiacokra és a nyugdíjkifizetésekre.

A kormány statisztikai hivatala figyelmeztetett, hogy a közeljövőben nem várható jelentős pozitív változás a demográfiai kilátásokban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.