Elon Musk nagyon kiakadt azon, amit Párizsban bemutattak

De a kommentelők sem kímélték a franciákat. Ugyanakkor a Nyugat el van ájulva önnönmagától.

2024. 07. 27. 11:26
Részlet a 2024-es párizsi olimpiai megnyitóból
Részlet a 2024-es párizsi olimpiai megnyitóból
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez rendkívül tiszteletlen volt a keresztényekkel szemben” – írta a milliárdos az X-en.

Összegyűjtöttünk egy csokorra valót a felháborodott emberek posztjaiból, amit itt tud megtekinteni: „Arra kérem Oroszországot, hogy adjon nekem menedékjogot, nem akarok részese lenni ennek a sz...rságnak”

Mindeközben a Nyugat teljesen elalélt önmaga nagyságától. Az MTI közölt egy rövid összefoglalót arról, miként vélekedtek a külföldi lapok. Mint írják, nagy sikert aratott a nemzetközi sajtó értékelése szerint a párizsi olimpia pénteki esti megnyitója.

A küldöttségek a Szajna hat kilométeres szakaszán hajókon vonultak fel, a part mentén több mint 300 ezren figyelték az eseményeket, a művészi produkciókat, a ceremónia hivatalos részére pedig az Eiffel-torony mellett a Trocadéro kertben került sor. Az ünnepség alatt szinte végig esett az eső, ami a felvonulóknak és a közreműködőknek is megnehezítette a dolgát, továbbá a nézőknek is kellemetlenséget okozott, ennek ellenére jó hangulatban zajlott le a megnyitó. 

A France 2 csatorna a közvetítés után sok nézőt megszólított, mindegyik nagy lelkesedéssel számolt be az élményeiről.
A nemzetközi sajtó is nagyra értékelte a franciák erőfeszítését, vállalását és az egyedülálló lebonyolítást.

A New York Times tudósítója 

arról írt, hogy „a franciák évek óta készültek a kiemelt eseményre, amely végül történelmi utalásokkal, meglepetésekkel, giccsel, sporttal, művészettel és divattal fűszerezett remekmű lett – mindezt a mintegy hétezer sportolót szállító hajók hatalmas felvonulása tette teljessé, megkoronázva Lady Gaga és Céline Dion alakításával”.

A Guardian újságírója úgy fogalmazott: 

„Franciaország azt ígérte, hogy a megnyitó ünnepség a világ legnagyobb szabadtéri előadása lesz. Több mint háromszázezer ember nézte a folyópartról és hidakról – további több százan az ablakokból és az erkélyekről – ahogy a tánc, az élő zene és az akrobatika kibontakozott több mint hat kilométeren keresztül az Austerlitz hídtól az Eiffel-toronyig”.

A BBC így összegzett: 

„ragyogóan frenetikus előadás, különleges stílus”.

A spanyol Marca 

„a történelem legjobb megnyitójának” nevezte a péntek esti előadást, az El País szerint „Párizs elkápráztatta a világot az özönvíz alatt”.

A belga Le Soir pedig

a „Párizs varázslatos” címet illesztette a kivilágított Eiffel-torony mellé.
Az angol The Sun, az osztrák Der Kurier és a német Bild egyaránt a súlyos beteg, ezért 2020 óta egyetlen nyilvános fellépést sem vállaló Céline Dion produkcióját emelte ki, utóbbi lap aranyérmes teljesítménynek nevezte az énekesnő előadását.

A francia lapok egyöntetűen dicsérték az előadást

A L’Equipe „fenséges ünnepről” írt, a Le Parisien szerint „a Szajna mentén az eső és az őrület estéje” zajlott, a Le Monde pedig „Zinédine Zidane, Lady Gaga és Céline Dion közreműködésével a Szaján megvalósult totális előadásról és az özönvízről” számolt be. A francia sajtóban máshol lélegzetelállítónak nevezték a megnyitót, illetve „apoteózisról”, „olimpiai nagyságról” írtak.
Negatív kritikát jószerivel csak az angol Daily Mail fogalmazott meg, amely botrányba fulladt megnyitóról írt. A tudósítása szerint az olimpiai zászlót fejjel lefelé vonták fel, a sztárok átáztak, a nézők pedig menedékért küzdöttek az özönvízszerű esőzésben – az MTI összefoglalója szerint.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.