Háborútól tart Japán, szorosabb kapcsolatokat alakítana ki a NATO-val

Nemcsak Európában, hanem a Távol-Keleten is jelentős átalakuláson megy át a biztonsági helyzet, különösen Oroszország és Észak-Korea közötti együttműködés megerősítése óta. Japán a két hatalom közeledése nyomán szólított fel a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kialakítására.

2024. 07. 09. 17:34
G7 Leaders Meeting With Volodymyr Zelenskyy In Vilnius
Fumio Kishida japán miniszterelnök a NATO csúcstalálkozóján Vilniusban 2023. július 12-én. Fotó: Dominika Zarzycka Forrás: AFP/NurPhoto
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japánnak szorosabb kapcsolatokat kell kialakítania a NATO-val a regionális biztonsági fenyegetések miatt – fogalmazott a Reuters hírügynökségnek adott interjújában Fumio Kishida. Az ország miniszterelnöke arra utalt, Oroszország és Észak-Korea együttműködése egyre nagyobb méreteket ölt, aggodalmainak éppen a kedden kezdődő NATO-csúcstalálkozón való részvétele előtt adott hangot Kishida.

Hozzátette: „az euroatlanti és az indiai–csendes-óceáni térség biztonsága elválaszthatatlan”.

A kormányfő úgy látja, a világnak nem szabad eltűrnie, hogy egyes országok megpróbálják megzavarni a fennálló nemzetközi rendet, egyúttal figyelmeztetett: amit ma Ukrajnában látunk, az megtörténhet holnap Kelet-Ázsiában.

Japán mellett egyébként Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland is részt vesznek a védelmi szövetség washingtoni csúcstalálkozóján, egy részüket szintén aggodalommal tölti el Moszkva és Phenjan közeledése. Jun Szogjol dél-koreai elnök arról is beszélt, hogy Észak-Korea nemcsak a térségre, de Európára is súlyos veszélyt jelent. Vlagyimir Putyin orosz elnök még júniusban járt távol-keleti szövetségesénél: Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel kölcsönös katonai támogatásban állapodtak meg.

Borítókép: Fumio Kishida japán miniszterelnök a NATO csúcstalálkozóján Vilniusban 2023. július 12-én (Fotó: AFP/NurPhoto/Dominika Zarzycka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.