Itt az orosz bejelentés a béketárgyalásokról

Moszkva nyitott a párbeszéd útján történő rendezésre. Dmitrij Peszkov elárulta azt is, hogy mi akadályozhatja a tárgyalásokat.

2024. 07. 25. 13:00
Ukrajna, 2024. július 23. Az orosz védelmi minisztérium sajtószogálatának 2024. július 20-án közreadott videóról készített képén ukrán állásokra tüzel az orosz haderõ egyik 2SZ3 Akacija típusú önjáró tarackja a fronvonalnál. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószogálata Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország nyitott a tárgyalásokra Ukrajnával, többféle lehetőség van annak lefolytatására. Ezt mondta Dmitrij Peszkov elnöki sajtótitkár.

Jogi szempontból napirenden van ez a probléma, de gyakorlati szempontból nyitottak vagyunk arra, hogy tárgyalásos úton érjük el céljainkat

– emelte ki Peszkov.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára 2024. május 8-án. (Fotó: Evgenia Novozhenina / POOL / AFP)
Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára 2024. május 8-án (Fotó: AFP/Evgenia Novozhenina)

Moszkva képviselője így válaszolt arra a kérdésre, hogy az orosz vezetés lehetségesnek tartja-e a tárgyalásokat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az orosz–ukrán háború békés lezárásáról. Peszkov hangsúlyozta, hogy Oroszország nyitott a tárgyalásokra, de meg kell azt is érteni, hogy mennyire kész erre Kijev, vagy mennyire engedélyezik ezt meg nekik a támogatóik.

Alapvetően Oroszország nyitott a tárgyalási folyamatra, de először meg kell értenünk, hogy Ukrajna mennyire felkészült, és hogy van-e erre engedélyük

– tette hozzá. Hangsúlyozta: jelenleg látható, hogy ellentmondásos nyilatkozatok hangzanak el ezzel kapcsolatban, és a dolgok így nem teljesen világosak.
A sajtótitkár emlékeztetett arra, hogy Zelenszkij legitimitásának kérdése mellett továbbra is a párbeszéd akadályát jelentheti, hogy Kijevben törvény tiltja az orosz féllel való tárgyalást.

Mint arról lapunk is beszámolt, korábban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Vang Ji kínai külügyi tárcavezetővel folytatott megbeszélésén kijelentette, hogy Ukrajna tárgyalásokra készül Oroszországgal. Az ukrán külügyminiszter szerint „a tárgyalásoknak racionálisnak, érdeminek kell lenniük, és az igazságos és tartós béke elérésére kell irányulniuk”.

Az ukrán politikus hozzátette: Kijev nyitott az Oroszországgal való tárgyalásokra, ha Moszkva is jó szándékkal kész erre.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának 2024. július 20-án közreadott videóról készített képén ukrán állásokra tüzel az orosz haderő egyik 2SZ3 Akacija típusú önjáró tarackja a frontvonalnál (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.