Joe Bidennek esze ágában sincs visszalépni a jelöltségtől

Az elnök az ABC News műsorvezetőjének, George Stephanopoulosnak adott exkluzív interjújában elismerte, hogy a múlt heti vita „rossz epizód” volt, de visszautasította a korával és mentális alkalmasságával kapcsolatos általánosabb kérdéseket.

2024. 07. 06. 6:32
Joe Biden amerikai elnök távozik Jill Bidennel a CNN elnökjelölti vitája után a CNN stúdiójából 2024. június 27-én
Joe Biden amerikai elnök távozik Jill Bidennel a CNN elnökjelölti vitája után a CNN stúdiójából 2024. június 27-én Fotó: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 81 éves Biden pénteken a Wisconsin állambeli Madisonban adott interjút a műsorvezetőnek, mivel az elnök gyenge teljesítménye miatt egyes demokraták arra szólították fel, hogy szálljon ki a versenyből, és újra felmerültek a korával és kognitív képességeivel kapcsolatos aggályok.

„Le tudom futni a 100-at 10 másodperc alatt? Nem, de még mindig jó formában vagyok” – mondta Biden. Biden az ABC Newsnak adott interjúja az első televíziós interjúja a június 27-i vita óta. 

Egy esetleges második ciklusra előretekintve Stephanopoulos azt mondta, hogy sok amerikai fejében az a kérdés jár, hogy Biden képes lenne-e hatékonyan ellátni a feladatát. Újraválasztása esetén Biden 86 éves lenne egy második ciklus végén.

„Nézze, azért indulok újra, mert úgy gondolom, hogy én értem a legjobban, mit kell tenni ahhoz, hogy ez a nemzet egy teljesen új szintre lépjen. Úton vagyunk” – mondta Biden.

Miután a műsorvezető többször megkérdezte a kitérő válaszok után, hogy volt-e már konkrét kognitív teszteken vagy neurológus által végzett vizsgálaton, Biden így válaszolt: 

Nem. Senki sem mondta, hogy muszáj. Senki sem mondta. Azt mondták, hogy jó vagyok.

„Mindennap megvan ez a teszt. Minden, amit teszek” – folytatta. „Tudja, nemcsak kampányolok, hanem a világot is irányítom.”

Biden hozzátette, hogy nem indulna az újraválasztásért, ha nem gondolná, hogy mentálisan és fizikailag képes lenne még négy évig hivatalban maradni.

A The New York Times és a Siena College június 28. és július 2. között végzett felmérésében a regisztrált szavazók 48 százaléka mondta azt, hogy Biden kora „akkora probléma, hogy nem képes ellátni az elnöki feladatokat”, köztük a demokraták 16 százaléka is – jegyzi meg az ABC News.

Stephanopoulos szembesítette Bident azzal, hogy egyre több demokrata törvényhozó javasolja, hogy lépjen vissza, mire Biden visszavágott.

„Ha a Mindenható lejönne és azt mondaná: Joe, szállj ki a versenyből, akkor ki is szállnék a versenyből” – mondta Biden, de azonnal hozzátette, hogy ez nem fog megtörténni.

„Az interjú elején sokat beszélt a sikereiről… az interjú elején. És… és ezt nem akarom vitatni, nem akarok vitatkozni. De mint tudjuk, a választások a jövőről szólnak, nem a múltról. A holnapról szólnak, nem a tegnapról. És a kérdés, ami most sokakat foglalkoztat, az, hogy tud-e hatékonyan szolgálni a következő négy évben?” – tette fel a kérdést a műsorvezető.

„George, én vagyok az a fickó, aki összerakta a NATO-t, a jövőt. Senki sem gondolta, hogy bővíthetem. Én vagyok az a fickó, aki megállította Putyint. Senki sem gondolta, hogy megtörténhet. Én vagyok az a srác, aki egy dél-csendes-óceáni kezdeményezést hozott létre az AUKUS-szal. Én vagyok az a fickó, aki 50 nemzetet juttatott ki – nemcsak Európában, hanem Európán kívül is, hogy segítsenek Ukrajnának.”

Reakció

Az ABC News munkatársa, Jonathan Karl reagált a Biden elnökkel készült interjúra, mondván, hogy az nem fogja „megnyugtatni” az „ideges demokratákat”.

„Valójában néhányuk számára az interjú újabb aggodalmakat vet fel, különösen azt a tényt, hogy nem hajlandó vagy nincs tisztában azzal a ténnyel, hogy a kampányt illetően szörnyű helyzetben van” - mondta Karl.

A FOXNews, az interjú teljes leiratát közzétette

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök távozik Jill Bidennel a CNN elnökjelölti vitája után a CNN stúdiójából 2024. június 27-én  (fotó: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.